VEELGESTELDE VRAGEN OVER VOEDING

Het eliminatiedieet bij de hond: vers vlees of brokken?

Drs. Mariëlle Beliën – van Erp

eliminatiedieet hond: vers vlees of brokken?

Wat is het beste eliminatiedieet voor je hond? Als je hond mogelijk een voedselallergie heeft, is dat een belangrijke vraag. Helaas is niet elk hypoallergeen dieetvoer of elke vers vlees voeding hiervoor geschikt. In dit artikel lees je over verschillende manieren om tot een goed eliminatiedieet te komen voor jouw hond. Test liever één keer goed dan zomaar verschillende voedingen te proberen.

Wat is een eliminatiedieet precies?

Een eliminatiedieet houdt in dat je je hond gedurende minimaal 6 weken een voeding geeft die volledig vrij is van stoffen waar deze mogelijk allergisch of overgevoelig op reageert. Het doel van het eliminatiedieet is om te beoordelen of de huid- of darmklachten van je hond daarmee verminderen of zelfs verdwijnen. Alleen met een goed eliminatiedieet kun je voedselallergie aantonen, maar ook wegstrepen als oorzaak als er geen verbetering optreedt bij jouw hond.

Lees meer over voedselallergie bij de hond

Welke brokken zijn geschikt als eliminatiedieet voor de hond?

Qua commercieel verkrijgbare voeding kun je kiezen voor:

  • Dieetvoeding met daarin slechts één vleessoort, die jouw hond nooit eerder heeft gegeten. Welke vleessoort geschikt is hangt dus af van wat je hond al wel eens heeft gehad. Daardoor kom je vaak uit bij wat apartere vleessoorten, bijvoorbeeld konijn, eend, struisvogel, geit, paard of vis. Nadelen bij deze aanpak: honden kunnen voor meerdere vleessoorten gevoelig zijn, en bepaalde vleessoorten kunnen qua structuur op elkaar lijken (bijvoorbeeld kip en vis kunnen een kruisreactie geven).
  • Gehydroliseerde voeding: dit wordt steeds meer de standaard qua eliminatiedieet. In gehydroliseerde voeding zijn alle eiwitten ‘geknipt’, zodat ze niet meer herkenbaar zijn voor het immuunsysteem van je hond als veroorzakers van een allergische reactie. Binnen de gehydrolyseerde dieetvoedingen is er een gradatie: hoe kleiner de eiwitten worden geknipt, hoe kleiner de kans dat het immuunsysteem deze herkent als allergeen. Voeding met eiwitten kleiner dan 1 kiloDalton zijn dan ook het meest geschikt als eliminatiedieet.

Beide typen voeding worden ‘hypoallergene’ voeding genoemd. Dit is geen beschermde term, waardoor niet elk voer wat hypoallergeen genoemd wordt, geschikt is als eliminatiedieet. Je dierenarts of dermatoloog kan je het beste adviseren, ook met het oog op andere mogelijke oorzaken van huid- of darmklachten.

Een eliminatiedieet voor je hond zelf koken

Voordat er goede gehydroliseerde voeding bestond, was zelf koken het meest betrouwbare eliminatiedieet. Daarbij krijgt je hond slechts één (nooit eerder gegeten) vleessoort en één ander voedingsmiddel zoals aardappel, pasta of rijst.

  • Vraag je dierenarts naar de juiste hoeveelheden voor je hond als je zelf wil gaan koken. Je hond krijgt nog geen tekorten aan vitaminen en mineralen wanneer je een zelfkookdieet als eliminatiedieet geeft.
  • Wil je langer of misschien blijvend voor je hond koken, overleg dan met je dierenarts welke toevoegingen nodig zijn om tot een uitgebalanceerde voeding te komen.

BARF of KVV voeding als eliminatiedieet?

Veel eigenaren hebben goede ervaringen met het geven van vers vlees voeding bij honden met een voedselallergie. Toch is BARF of kant en klare vers vlees voeding niet ideaal als eliminatiedieet. Bij de bereiding van vers vlees voeding kan er tijdens het productieproces kruisbesmetting ontstaan waarbij er toch kleine hoeveelheden van een andere vleessoort in de voeding terecht komen, mogelijk net datgene waar je hond allergisch voor is. Dus voor een goede diagnose kies je beter voor een gehydrolyseerd hypoallergeen dieetvoer.

  • Wil je toch vers vlees voeding proberen bij je hond, doe dit dan pas na afloop van het eliminatiedieet wanneer de diagnose voedselallergie duidelijk gesteld is.

Wanneer mag je effect verwachten van het eliminatiedieet?

In de eerste weken van de dieetperiode zie je waarschijnlijk nog niet veel verbetering. Bij huidklachten hooguit door toepassing van antibiotica, shampoo of andere middelen die jeuk en infecties met bacteriën en gisten tijdelijk onderdrukken. Na 8 tot 10 weken is het optimale effect van de voeding bereikt. Het effect wat we hopen te bereiken is geen of in ieder geval veel minder jeuk (zonder gebruik van andere medicijnen) en een mooiere huid en vacht.

Belangrijke valkuilen om te vermijden

Bij voedselallergie kan een hele kleine hoeveelheid van hetgeen je hond allergisch voor is, al tot veel klachten leiden. Het zou zonde zijn als het effect van het eliminatiedieet daardoor onbetrouwbaar wordt. Het is daarom verstandig om:

  • Geen snacks, dingen van tafel enzovoorts te geven naast het eliminatiedieet. Instrueer ook je huisgenoten en visite. Als je een commercieel dieetvoer als eliminatiedieet geeft, kan je eventueel wel wat brokjes van dit voer tussendoor geven.
  • Kruisbesmetting met andere vleessoorten en voedingswaren te vermijden wanneer je zelf kookt voor je huisdier. Snijd bijvoorbeeld geen vlees op een snijplank of met een mes wat je daarvoor al voor ander vlees hebt gebruikt. Geef dit voor de zekerheid ook aan bij de slager waar je het vlees koopt.
  • Het eliminatiedieet lang genoeg vol te houden. Ten minste 6 weken maar volgens onderzoekers liefst 10 weken. Bij honden met oorproblemen wordt 12 weken geadviseerd.

Provocatie: een extra bevestiging dat je hond voedselallergie heeft

Bij een goede verbetering met het eliminatiedieet kan worden gekeken of de klachten terugkomen met het oude voer en de extraatjes die je gewend was te geven. De diagnose is dan helemaal duidelijk. In de praktijk zijn er echter niet veel eigenaren die hiervoor kiezen wanneer het eindelijk goed gaat.

Verder lezen

Wist je dat er ook huidspecialisten (dermatologen) zijn voor dieren? Mocht het maar niet lukken om de oorzaak te vinden bij je hond en de jeuk te verminderen, dan kan je dierenarts je verwijzen naar een specialist op dit gebied. Alleen dierenartsen die een aanvullend Europees diploma hebben behaald, mogen zich specialist noemen.

INFORMATIE VOOR BAASJES, DOOR DIERENARTSEN

error: Deze content is beschermd!