De huid van je hond

BOUW, FUNCTIES EN ZIEKTEN VAN DE HUID BIJ HONDEN

Wist je dat de huid van je hond zijn of haar allergrootste orgaan is? Het hele lichaam van je hond is ermee bekleed waardoor de huid in totaal een heel groot oppervlak heeft. De huid heeft dan ook een aantal belangrijke functies in het lichaam.

Mijn hond heeft een huidprobleem

Als je hond een huidprobleem heeft wil je deze daar zo snel mogelijk vanaf helpen. Voor een blijvend resultaat is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Er zijn namelijk vele oorzaken met elk een eigen behandeling.

Het vinden van de oorzaak is niet altijd makkelijk en vergt een stap voor stap benadering. Het Stappenplan voor de hond met jeuk legt je uit wat je zelf kan doen en  welke vervolgstappen je samen met je dierenarts kan nemen om je hond te helpen.

De meest voorkomende huidproblemen bij honden worden hieronder besproken.

Mijn hond heeft jeuk

Huidproblemen door parasieten

Als je hond huidproblemen heeft dan is het verstandig om je hond te (laten) controleren op parasieten. Sommige parasieten leven op de huid, andere erin.

VLOOIEN

Vlooien kunnen al snel met veel zijn maar soms kan een enkele vlo in zijn eentje al voor huidproblemen zorgen.

Demodex bij de hond
DEMODEX

Demodex is een mijt die in de haarzakjes van de huid leeft. Demodex staat ook bekend als 'puppyschurft'.

Cheyletiella (vechtmijt, wandelende roos) bij de hond
CHEYLETIELLA, VACHTMIJT

Cheyletiella wordt ook wel 'wandelende roos' genoemd. Deze mijt leeft oppervlakkig in de huid en veroorzaakt veel huidschilfers.

Scabies (schurft, schurftmijt) bij de hond
SCABIES, SCHURFT

De schurftmijt Sarcoptes scabiei leeft diep in de huid en is lastig te vinden. Uitsluiten door te behandelen is de beste optie.

Huidproblemen door een allergie

Als je dierenarts geen parasieten kan vinden bij je hond en ook de schurftmijt is eventueel uit voorzorg behandeld, is er mogelijk sprake van een huidallergie.

CONTACTALLERGIE

Bij een contactallergie reageert de huid van je hond op bijvoorbeeld een bepaalde deken, kussen, bank of voerbak.

VLOOIENALLERGIE

Bij een vlooienallergie kan een enkele vlooienbeet al voor veel jeuk en huidirritatie zorgen bij je hond.

VOEDSELALLERGIE

Als parasieten zijn uitgesloten of behandeld en de klachten blijven, dan heeft je hond mogelijk een voedselallergie.

ATOPIE

Bij atopie reageert je hond op stoffen in de omgeving zoals pollen of huisstofmijten. De klachten kunnen per seizoen wisselen.

Huidproblemen door bacteriën en gisten

Bacteriën en gisten behoren tot de normale huidflora. Ze kunnen echter wel voor problemen zorgen, vaak als gevolg van een ander huidprobleem.

Een bacteriële huidinfectie bij de hond is meestal een complicatie van een ander huidprobleem. Ook warmte en vocht spelen een rol.

MALASSEZIA GIST

Een gistinfectie van de huid is net als een bacteriële huidinfectie vaak het gevolg van een ander huidprobleem. Bacteriën en gisten kunnen beide tegelijk spelen.

HOTSPOT

Als je hond zich plotseling enorm gaat bijten of krabben op één plaats kan dit in korte tijd leiden tot een huidinfectie.

MRSP

Honden kunnen een vervelende bacterie bij zich dragen die niet reageert op antibiotica en die ook besmettelijk is voor mensen.

Huidproblemen door een auto-immuunziekte

Als je hond een auto-immuunziekte van de huid heeft valt het afweersysteem de eigen huid aan. Dit kan worden vastgesteld door middel van huidbiopten.

JUVENIELE CELLULITIS

Deze huidaandoening komt voor bij pups en is gelukkig goed te behandelen en van voorbijgaande aard.

LUPUS

De auto-immuunziekte Lupus erythematosus veroorzaakt in het begin geen jeuk.