Home » Gezondheid cavia » Caviaziekten van A tot Z

kwaaltjes en caviaziekten

klik op een letter om snel te zoeken

B E N O P R

Meer informatie over caviaziekten

B

Bloed plassen bij cavia’s

E

Eierstokcystes bij cavia’s

N

Niet eten bij cavia’s

O

Ovariumcystes bij cavia’s

P

Piepen bij plassen

R

Rode urine bij cavia’s

Deze lijst met caviaziekten en symptomen is nog lang niet compleet. Staat het onderwerp wat je zoekt er niet bij? Geef verzoekjes gerust door via het contactformulier.

Informatie over caviaziekten

Als baasje wil je natuurlijk niets liever dan je cavia zo gezond mogelijk houden. Maar mocht je cavia zich toch ziek of niet helemaal fit voelen dan vind je op Diergeneeskundevoorbaasjes.nl de juiste informatie. Deze informatie komt van pas vóór, tijdens en na het bezoek aan de dierenarts. Je krijgt antwoord op praktische vragen zoals:

hoe kan mijn cavia deze ziekte of klachten krijgen?
wat kan ik er zelf aan doen?
welke dingen kan ik beter niet doen?
wanneer heeft mijn cavia een dierenarts nodig?
hoe gaat het verder?

Het is goed om te weten dat cavia’s kwetsbare diertjes zijn. Ze laten pas laat merken dat ze zich niet goed voelen. Aarzel daarom niet om je dierenarts te bellen als je cavia ergens last van heeft.

Welke ziekten kunnen cavia’s krijgen?

Er zijn besmettelijke en niet besmettelijke caviaziekten. Besmettelijke caviaziekten krijgt je cavia door parasieten of door andere ziekteverwekkers, zoals bacteriën en schimmels. Sommige van deze ziekten worden van cavia op cavia overgedragen. Andere kunnen via de lucht of vanuit de omgeving bij je cavia terecht komen.

Sommige besmettelijke caviaziekten, kan je cavia ook aan mensen overdragen. Zulke ziekten noem je zoönosen

Welke parasieten kan mijn cavia krijgen?

De huid van je cavia kan geplaagd worden door een aantal vervelende parasieten. Deze parasieten noemen we ectoparasieten. Best een logische naam: ‘ecto’ betekent ‘buiten’ en deze parasieten zitten aan de buitenkant.

Vlooien (Ctenocephalides felis)
Schurftmijten (Trixacarus caviae)
Vachtmijten (Chirodiscoides caviae)
Luizen (Gliricola porcelli, Gyropus ovalis)

Ook kan je cavia endoparasieten krijgen. Ook deze naam is lekker logisch. ‘Endo’ betekent namelijk ‘binnen’ en deze parasieten leven binnenin het lichaam van je cavia. Gelukkig heeft je cavia hier meestal geen of weinig last van. Heel soms veroorzaken ze diarree, vooral bij jonge cavia’s of dieren die al ziek zijn.

Coccidiose (Eimeria caviae)
Cryptosporidiose (Cryptosporidium wrairi)
Wormen (Paraspidodera uncinata)

Andere ziekteverwekkers die caviaziekten veroorzaken

Deze ziekteverwekkers kunnen je cavia ziek maken:

BACTERIËN

Bacteriën kunnen je cavia ziek maken. Het verschilt per lichaamsdeel, welke bacteriën dat kunnen doen.

In de darmen kunnen de bacteriën Salmonella typhimurium en Salmonella enteritidis diarree veroorzaken bij je cavia. Dat gebeurt vooral wanneer je cavia nog heel jong is, gestresst is, zwanger is of al heel oud is. Deze caviaziekte noem je salmonellose. Salmonellose is een zoönose, dus van cavia op mens overdraagbaar. Naast salmonella zijn er nog meer bacteriën die diarree bij cavia’s kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld Clostridium piliforme, beter bekend onder de naam ‘Tyzzer’s disease’.

Ook in de longen en luchtwegen kunnen bacteriën ziekten veroorzaken bij je cavia. Cavia’s zijn erg gevoelig voor de bacterie Bordetella bronchiseptica. Ook honden en konijnen kunnen deze bacterie bij zich dragen. Daardoor kunnen zij je cavia besmetten.

Een moedercavia kan last krijgen van melkklierontsteking (mastitis). De drinkende babycavia’s kunnen in hun enthousiasme kleine wondjes aan de tepels en melkklieren veroorzaken. En daar kunnen bacteriën in terecht komen. Een schone leefomgeving helpt om dit te voorkomen.

SCHIMMELS

De huidschimmels Trichophyton mentagrophytes en Microsporum canis komen af en toe voor bij cavia’s. Ze veroorzaken dan jeuk en ronde kale plekken met korstjes. Het begint op de kop en de oren. Daarna verspreiden de plekjes zich over de rug en de pootjes. Het vervelende is dat je cavia andere huisdieren en ook jou als baasje kan besmetten met deze schimmel. Bij mensen verschijnt er dan een ronde rode ring op de huid. Daarom staat deze schimmelinfectie ook bekend onder de naam ringworm. Een beetje een verwarrende naam, want de oorzaak is een schimmel en geen worm.

GISTEN

De brillendoosjesgist Cyniclomyces guttulatus is een normale bewoner van de darmen van je cavia. Heb je ook een hond of kat? Als zij keutels van je cavia opeten (of gras wat met caviakeutels in aanraking is geweest) kunnen ze er soms diarree van krijgen. De kans hierop is het grootst als je hond of kat geen goede afweer heeft, door darmproblemen of een andere ziekte.

Niet besmettelijke caviaziekten

Bij niet besmettelijke caviaziekten kun je denken aan:

TRAUMA

Met trauma bedoelen we schade die je cavia ‘van buitenaf’ kan oplopen. Zoals wonden, een gebroken pootje of andere gevolgen van een val of vechtpartij met een andere cavia.

GEBITSPROBLEMEN

Wist je dat de snijtanden van je cavia altijd doorgroeien? Normaal gesproken is dat geen probleem. De snijtanden slijten namelijk af tijdens het knagen. Maar als je cavia niet genoeg te knagen heeft of als de snijtanden niet mooi op elkaar aansluiten kan dit leiden tot olifantstanden.

Ook alle kiezen van je cavia groeien door. Heeft je cavia te weinig te knabbelen of een verkeerde stand van de kiezen? Dan kunnen de onderkiezen ver doorgroeien en uiteindelijk een brug over de tong vormen. Als de bovenkiezen haakjes krijgen, dan prikken deze in de wangen.

Haakjes op de kiezen zijn van buitenaf niet te zien. Daarom merk je vooral de gevolgen van deze gebitsproblemen bij de cavia. Door pijn en ongemak zal je cavia moeilijk of niet meer eten. Als bacteriën in de wondjes komen dan kunnen die een holte of bult met pus veroorzaken: een abces.

GEBOORTEPROBLEMEN

Heb je een zeugje en denk je erover om voor een nestje babycavia’s te gaan? Doe dit dan voor de leeftijd van 6 maanden. Als het zeugje ouder is dan is er een grote kans dat de bevalling niet goed verloopt. Dit heeft te maken met de delen van het bekken die na deze leeftijd met elkaar vergroeien. En dan passen de babycavia’s er niet meer doorheen. Er is dan een keizersnede nodig en dat is helaas niet zonder gevaar voor je cavia.

HORMOONZIEKTEN

Heb je een zeugje en is ze niet gesteriliseerd? Dan is de kans groot dat ze vroeg of laat cystes op de eierstokken krijgt. Deze eierstokcystes kunnen best groot worden en soms ook hormonen aanmaken. In dat geval krijgt je cavia kale plekken in allebei de flanken. Een andere hormonale caviaziekte is suikerziekte, diabetes mellitus.

TUMOREN

Als je cavia een bult of cyste krijgt op zijn onderrug, dan zou dat een tumor kunnen zijn. Gelukkig zijn tumoren in de huid meestal goedaardig bij cavia’s. Daarnaast kunnen cavia’s tumoren ontwikkelen in de melkklieren. Vaak zijn deze goedaardig, soms kwaadaardig. De kwaadaardige zaaien niet vaak uit maar kunnen wel diep in het omliggende weefsel groeien. Daarom kunnen melkkliertumoren bij cavia’s het beste ruim weggehaald worden.

VERGIFTIGINGEN

Van onder meer rauwe aardappel, tomatenbladeren, rabarber en avocado is bekend dat ze ontzettend giftig zijn voor je cavia. Ook is het goed om erop te letten dat je cavia geen giftige planten binnenkrijgt. Onder andere boterbloemen, anemonen en clematis zijn giftig voor cavia’s. Daarnaast zijn er groenten die gevaarlijk zijn voor je cavia, omdat deze veel gas vormen in het buikje. Voorbeelden hiervan zijn prei en uien.

Erfelijke caviaziekten

Waarschijnlijk is satijnziekte een erfelijke caviaziekte. De ziekte komt bijna alleen voor bij cavia’s met een satijnvacht. Doordat de haren bij deze cavia’s hol zijn, is de vacht heel zacht met een parelmoerachtige glans. Als je cavia satijnziekte heeft kan je cavia geen calcium opnemen, hoeveel extra calcium je ook zou geven. Het lichaam vult het tekort aan calcium in het bloed aan met calcium uit de botten. Dit leidt tot ernstige botontkalking. Deze nare ziekte is jammer genoeg niet te genezen.

Tot slot kan een afwijkende stand van tanden en kiezen ook erfelijk zijn.

Wauw, je bent helemaal aan het einde van deze pagina! We hopen natuurlijk dat jouw cavia vrolijk, fit en gezond blijft. En voelt je vriendje zich toch niet helemaal fit? Aarzel dan niet om je dierenarts te bellen. Een cavia is een kwetsbaar diertje en laat soms pas laat zien dat hij of zij ergens last van heeft.