Veelgestelde vragen
VAN BAASJES
Wie weet vind je het antwoord op je vraag hieronder. Zo niet, neem dan gerust contact op.
Vragen over je eigen huisdier
Helaas kan Diergeneeskundevoorbaasjes.nl geen vragen beantwoorden over je eigen huisdier. Je dierenarts kent jou en je huisdier. En weet wat er eerder aan de hand is geweest, en welke vaccinaties en medicijnen je dier heeft (gehad).
Kortom: diergeneeskunde is altijd maatwerk, wat wordt afgestemd op jouw dier. Daarom kunnen de dierenartsen van Diergeneeskundevoorbaasjes.nl geen persoonlijke vragen beantwoorden over de situatie van jouw huisdier. Bekijk ook de disclaimer voor meer informatie hierover.
Over deze website
Mis niets en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Per diersoort, zie je de twee nieuwste artikelen ook in de gekleurde balk bovenaan de pagina’s over dat dier. En als je Diergeneeskundevoorbaasjes.nl volgt op social media dan komt er ook regelmatig een nieuw artikel voorbij. Maarrr dan mis je wel de unieke kennis, nieuwtjes en aanbiedingen die je als nieuwsbriefabonnee wél ontvangt!
Bijdragen als baasje
Natuurlijk probeer ik ervoor te zorgen dat de website er tiptop uit ziet en lekker werkt. Gaat het toch ergens mis? Werkt er een link niet of zie je een spelfout? Dan help je mij en andere baasjes er enorm mee om dit door te geven. Het is fijn als je daarbij de link van de pagina mee kunt sturen. Soms maakt het uit of je of je op mobiel, tablet of computer kijkt. Of in welke browser je kijkt (zoals Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer). Dus dat is ook handig om door te geven.
Jazeker! Diergeneeskundevoorbaasjes.nl is er om je de informatie te geven die je als huisdiereigenaar nodig hebt. Je bent dan ook van harte uitgenodigd om (algemene) vragen en verzoekjes door te geven via het contactformulier. Bijvoorbeeld als jouw dier een ziekte heeft die nog niet op Diergeneeskundevoorbaasjes.nl wordt uitgelegd.
Bij vragen is het belangrijk dat het een vraag is, waarbij het antwoord ook andere baasjes kan helpen. Wie weet zie je je vraag terug in een nieuw vraag & antwoord artikel. Voor persoonlijke vragen over je huisdier kun je bij je eigen dierenarts terecht. Waarom dat is, lees je in de disclaimer.
Andere nuttige websites voor baasjes
Goede informatie over het kopen en verzorgen van een huisdier vind je op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Als je op zoek bent naar een hond of kat is de Rashondenwijzer of de Raskattenwijzer van Stichting Dier&Recht ook een aanrader. Daar ontdek je welke erfelijke ziekten bij welk ras voorkomen.
In de Diergeneesmiddelen Informatiebank vind je de bijsluiters van alle diergeneesmiddelen die in Nederland zijn geregistreerd. Je kunt een diergeneesmiddel opzoeken op onder andere de merknaam.
Goed om te weten: verschillende soorten en sterktes van het middel kunnen verschillende bijsluiters hebben.
Heb je het juiste middel gevonden, dan kun je hierop klikken. Je vindt de bijsluiter in het bestand SPC, etiket en bijsluiter. Tip: het kan even scrollen zijn, want de bijsluiter staat helemaal achterin het bestand. Het SPC is namelijk een lange beschrijving van alle eigenschappen van het middel.
Als je huisdier gechipt is, dan vind je het chipnummer voorin het dierenpaspoort of vaccinatieboekje. Wordt je dier ergens gevonden? Dan kunnen dierenartsen en opvangorganisaties het chipnummer aflezen. Hopelijk staat het nummer dan in een databank en kan je dier weer snel terug naar huis.
Het is de moeite waard om een keer te controleren of het chipnummer van je huisdier(en) netjes aan jouw naam en adresgegevens gekoppeld is. Het gebeurt wel eens dat een dier wat wordt gevonden wel een chip heeft, maar dat de gegevens van de eigenaar niet meer kloppen. En dan wordt het heel wat moeilijker om huisdier en baasje weer bij elkaar te brengen.
Op chipnummer.nl doorzoek je in één keer alle databanken van Nederland. Je kan ook zoeken op de website van de databank waar je dier staat ingeschreven.
Internationale chipnummers kun je onder andere op petmaxx.com opzoeken.
Er zijn in Nederland verschillende databanken waar je het chipnummer van je huisdier kunt aanmelden. Het verschilt per databank wat het aanmelden kost. Is het chipnummer al wel bekend bij een databank, maar kloppen bijvoorbeeld je adresgegevens niet meer? Dan kun je bij die databank de gegevens wijzigen.