Home » Wat is peristaltiek?
Wat is peristaltiek? En wat kan hiermee mis gaan bij dieren?

Wat is peristaltiek?

WOORDENBOEK VOOR BAASJES

Met peristaltiek bedoelen we de bewegingen die de slokdarm, maag en darmen maken. Deze bewegingen helpen om het voer wat je dier eet, door het maagdarmkanaal te bewegen. En om het onderweg goed te mengen met de stoffen en darmbacteriën die het voer verteren. Het voer wordt daarbij in steeds kleinere deeltjes afgebroken. Tot er voedingsstoffen overblijven die vanuit de darmen naar het bloed kunnen gaan. Het bloed vervoert de voedingsstoffen dan naar alle lichaamsdelen.

Twee soorten darmbewegingen

De darmen bewegen op twee manieren:

  • Bewegingen die de darminhoud verder duwen
  • Bewegingen die darminhoud op zijn plek houden

Normaal gesproken is er een goed evenwicht tussen deze twee soorten bewegingen. En is het resultaat een mooie drol of keutel: niet te hard en niet te zacht.

Hoe snel de darmen bewegen hangt onder andere af van wat je dier doet en eet.

Te snelle peristaltiek

Bewegen de darmen het voedsel te snel richting de uitgang, de anus? Dan hebben de darmen weinig tijd om het voer goed te verteren en om het water op te nemen. Het resultaat is meer en dunnere poep: diarree.

Naast te snelle peristaltiek zijn er meer manieren waarop een dier diarree kan krijgen. Zoals een slechte vertering of slechte opname van voedingsstoffen.

Te langzame peristaltiek

Wat gebeurt er als de peristaltiek te langzaam gaat? Dan doet de poep ook lang over het laatste deel van de darmen: de dikke darm en endeldarm. En daar neemt het lichaam het water op wat een dier drinkt en via de voeding binnenkrijgt. Hoe langer de poep daar zit, hoe meer water het lichaam daaruit opslurpt. Het resultaat? De poep wordt droger en komt er moeilijker uit. Dit noemen we obstipatie. Obstipatie kan veel verschillende oorzaken hebben bij dieren. Je leest er meer over in deze artikelen:

Mijn hond kan niet poepen
Mijn kat kan niet poepen

Anti-peristaltiek

Bij honden en katten kan de peristaltiek ook de andere kant op gaan. Dat gebeurt als het dier overgeeft. Overgeven is dus een ‘anti-peristaltische beweging’. Anti betekent namelijk ‘tegengesteld’. Het overgeven wordt in gang gezet door prikkels in het maagdarmkanaal of in het braakcentrum in de hersenen. Ook prikkels in het evenwichtsorgaan kunnen tot overgeven leiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dieren die overgeven tijdens of na een rit in de auto.

Lees ook:

Mijn hond geeft over
Mijn kat moet overgeven
Kan een cavia overgeven?

Woordenboek voor baasjes

Mail of deel dit artikel:

Meer woorden

in het woordenboek voor baasjes: