DARMPROBLEMEN BIJ KATTEN : Wat te doen als je kat moet overgeven? || Haarballen bij je kat, hoe zit dat?
Haarballen bij je kat, hoe zit dat?
Als baasje weet je vast dat haarballen erbij horen in het kattenleven. Maar dat betekent niet dat je geen vragen kunt hebben over haarballen bij je kat. Waarom en hoe vaak hebben katten haarballen? Wanneer is het nodig om hier iets tegen te doen? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze en meer vragen over haarballen bij je kat. Dan weet je straks precies wat normaal is en herken je de signalen als een haarbal je kat wél in de problemen brengt.
- Hoe ziet een haarbal eruit?
- Waarom krijgen katten haarballen?
- Hoe vaak heeft een kat haarballen?
- Welke klachten kan een haarbal geven bij je kat?
- Wat kun je doen tegen haarballen bij je kat?
- Wanneer naar de dierenarts bij haarballen?
- Haarballen bij je kat voorkomen
- Hoe vaak lukt het om haarballen op te lossen?
- Vragen over anti-haarbalpasta
Datum laatste update: 28 november 2023 | foto header: Nereids via Canva Pro
Mail of deel dit artikel:
Hoe ziet een haarbal eruit?
WAT IS HET?
Een haarbal is een langwerpige kluwen met haar, van een paar centimeter lang. Als je een kat hebt, dan vind je zo’n haarbal wel eens in je huis of tuin. Er kan wat schuim, slijm of voer bij zitten. Soms zie je ook sprieten gras als je kat buiten komt of in huis kattengras kan eten.
Bij de naam haarbal denk je misschien aan een ronde bal. Maar ze zijn eigenlijk altijd langwerpig van vorm als je ze ziet. In de maag is het waarschijnlijk wel een bolletje met haar. Maar tijdens het overgegeven is dat bolletje door de slokdarm gekomen en dat is een smalle buis. Daarom is de vorm langwerpig geworden en niet rond. Een haarbal heeft de kleur(en) van de haren van je kat. Een andere naam voor een haarbal is een trichobezoar.
Waarom krijgen katten haarballen?
OORZAKEN
Katten zijn elke dag heel wat uurtjes bezig om hun vacht schoon te likken. En zoals je vast wel eens gevoeld hebt, heeft je kat een hele ruwe tong. Die tong werkt tijdens het wassen als een haarborstel. Daarmee haalt je kat losse haren en vuil uit zijn vacht. Meestal poept je kat die ingeslikte haren gewoon weer uit.
Maar krijgt je kat meer haren binnen dan de maag en darmen kunnen verwerken? Dan kunnen de haren in de maag aan elkaar klitten tot een haarbal. Je kat kan zo’n haarbal op twee manieren weer kwijtraken: door overgeven of uitpoepen. Het is ziet er misschien niet fijn uit, maar is heel normaal voor een kat. Heel soms wordt een haarbal zo groot, dat overgeven of uitpoepen niet meer lukt. Welke klachten dat geeft lees je hier.
Hoe vaak heeft een kat haarballen?
WANNEER KOMT HET VOOR
Hoe vaak je kat een haarbal heeft, hangt af van het soort haar en hoeveel je kat hiervan binnen krijgt. Je kat heeft meer kans op een haarbal:
- als je kat van een langharig ras is. Lange haren klitten eerder samen in de maag dan korte haren.
- als je kat in de rui is. Er zijn dan meer losse haren in de vacht dan normaal, waardoor je kat er meer binnen krijgt bij het wassen.
- als je kat zich overdreven veel wast. Door het vele likken komen er meer haren los en in de maag terecht. Overdreven wassen kan erop wijzen dat je kat last heeft van een huidprobleem. Het kan ook betekenen dat je kat stress of pijn heeft. Het is daarom verstandig om je kat te laten onderzoeken bij overdreven poetsgedrag.
Er zijn ook katten die het haar goed kunnen uitpoepen en bijna nooit haarballen hebben.
Welke klachten kan een haarbal geven bij je kat?
SYMPTOMEN (KLACHTEN)
Deze signalen kunnen aangeven dat je kat een haarbal heeft:
- je kat eet gras of knabbelt aan andere planten
- je kat kokhalst, zonder dat er echt wat uit komt (dit kan lijken op hoesten)
- je kat geeft haar of een haarbal over
- je kat heeft ontlasting met daarin veel haar of poept een haarbal uit
Gras of andere planten eten doet je kat om te kunnen overgeven en de haarbal kwijt te raken. Ook bevatten planten veel vezels die de darmen aan het werk zetten. Gras of planten eten is dus geen ondeugendheid maar een natuurlijke behoefte aan plantenvezels. Maar let op: sommige planten zijn giftig voor je kat. Deze kan dus je beter niet in huis hebben. Een katvriendelijke plant zoals kattengras is dan ook een goed idee.
Soms wordt een haarbal zo groot dat deze de maag of de darmen blokkeert. Welke klachten dat geeft lees je hieronder bij Wanneer naar de dierenarts bij haarballen.
Wat kun je doen tegen haarballen bij je kat?
BEHANDELING THUIS
Je hoeft niet altijd iets te doen tegen haarballen. Het is heel normaal voor een kat om af en toe een haarbal over te geven.
Geeft je kat meerdere keren per week haarballen over? Of merk je dat je kat regelmatig kokhalst zonder dat er wat uitkomt? Overleg met je dierenarts of je een anti-haarbalpasta kunt geven of dat het beter is om je kat eerst te laten onderzoeken. Daarnaast kunnen de tips om haarballen te voorkomen van pas komen.
Wanneer naar de dierenarts bij haarballen?
BEHANDELING BIJ DE DIERENARTS
Soms wordt een haarbal zo groot dat hij de maag niet meer uit kan. Of dat hij vast komt te zitten in de darmen, met een verstopping tot gevolg. Neem daarom contact op met je dierenarts in de volgende situaties:
- je kat wordt sloom of ziek
- je kat wil niet of nauwelijks eten
- je kat blijft hevig kokhalzen zonder dat er iets uit komt
- je kat heeft buikpijn
- je kat heeft een bolle buik
- je kat heeft moeite met poepen
Je dierenarts zal je kat onderzoeken en misschien ook een röntgenfoto of echo maken. Dit helpt vast te stellen of het om een haarbal gaat, of dat er iets anders aan de hand is met je kat.
Zit er een haarbal in de maag? Dan lukt het soms om met hulp van een camera de haarbal eruit te halen. Lukt dat niet of zit de haarbal vast in de darmen? Dan heeft je kat een operatie nodig om de haarbal te verwijderen.
Haarballen bij je kat voorkomen
VOORKOMEN
Je kunt verschillende dingen doen om haarballen bij je kat te voorkomen:
1. Je kat borstelen
Dagelijks borstelen is een goed idee als je kat lang haar heeft of in de rui is. Daarbij komen losse haren in de borstel terecht en niet in de maag van je kat. Veel katten vinden borstelen heerlijk, zodat je hem of haar er dubbel plezier mee doet! Voor een langharige kat is borstelen niet altijd een pretje. Lukt het borstelen thuis niet? Vaak lukt het wel bij een kattentrimsalon, of kun je deze aan huis laten komen.
2. Katvriendelijke planten in huis
Kattengras of een andere katvriendelijke plant kan een goed idee zijn als je kat anders aan andere planten in huis knabbelt. De plantenvezels kunnen helpen om het haar over te geven of uit te poepen. Maar ook een katvriendelijke plant kan af en toe voor problemen zorgen. De sprieten komen weleens achter het gehemelte terecht.
3. Vezelrijk dieetvoer
Overleg met je dierenarts of een speciaal dieetvoer tegen haarballen geschikt is voor jouw kat. Zo’n dieetvoer bevat extra vezels die het maagdarmkanaal lekker in beweging brengen. Dat helpt om ingeslikte haren makkelijker uit te poepen. Is dit dieetvoer niet mogelijk voor jouw kat? Bijvoorbeeld als je kat al een ander dieetvoer krijgt vanwege gezondheidsproblemen? Dan kan je dierenarts je kat een andere bron van vezels voorschrijven, eventueel in combinatie met een anti-haarbalpasta of ander laxeermiddel.
4. De oorzaak vinden van overdreven poetsen
Poets je kat zich overdreven veel? Misschien zelfs tot kale plekken aan toe? Dan is het goed om je kat te laten onderzoeken door je dierenarts. Misschien heeft je kat last van jeuk, stress of pijn. Als je de oorzaak daarvan kunt aanpakken, zal je kat zich fijner voelen en zich niet meer zoveel poetsen. En dat scheelt weer haarballen. Als er niets lichamelijks aan de hand lijkt te zijn, kan een kattengedragsdeskundige helpen bij het aanpakken van stress. Deze bekijkt niet alleen je kat(ten) maar ook de woonsituatie thuis. Soms zit het hem in details die het leven van je kat een stuk fijner kunnen maken.
Hoe vaak lukt het om haarballen op te lossen?
HOE GAAT HET VERDER
De tips en behandelingen die ik zojuist noemde kun je met elkaar combineren. Daarmee lukt het bijna altijd om ervoor te zorgen dat je kat minder of geen last meer heeft van haarballen. Het is soms even uitzoeken wat voor jouw kat de beste combinatie geeft. Vraag je dierenarts gerust om advies als je er zelf niet helemaal uit komt.
Het laatste wat ik je graag wil meegeven is het volgende: wanneer je kat last blijft houden van maagdarmklachten kan er ook iets anders aan de hand zijn. In dat geval is het goed om je kat te laten onderzoeken.
Vragen over anti-haarbalpasta
MEER VRAGEN EN ANTWOORDEN
Mail of deel dit artikel:
Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.
WIL JE MEER LEREN OVER DE GEZONDHEID VAN JE KAT?
schrijf je in voor de nieuwsbrief én ontvang het gratis e-book met de top 10 giftige planten voor je kat:
Meer over katten
Deze onderwerpen vind je misschien ook interessant: