Home » Ziekte van Weil bij de hond
ONDERWERPEN VAN NU: Dit voorjaar is extreem nat: is jouw hond goed gevaccineerd tegen de ziekte van Weil?
De ziekte van Weil is gevaarlijk voor elke hond. Of je hond nu graag zwemt of niet.

Ziekte van Weil bij de hond

Wat is de ziekte van Weil?

WAT IS HET?

De ziekte van Weil is een ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende soorten van de bacterie Leptospira. Vandaar dat de ziekte van Weil ook leptospirose wordt genoemd. Leptospira bacteriën komen wereldwijd voor. Ze kunnen bijna alle zoogdieren treffen. Maar niet alle diersoorten worden er ziek van. Zo kunnen honden erg ziek worden, terwijl katten bijna nooit klachten krijgen.

De ziekte van Weil is een zoönose. Dat betekent dat de ziekte van dieren op mensen overdraagbaar is.

Hoe krijgt een hond de ziekte van Weil?

OORZAKEN

Is je hond niet of al lang niet meer ingeënt tegen de ziekte van Weil? Dan kan je hond op twee manieren de ziekte van Weil krijgen:

 1. door contact met besmet water. Ratten en muizen kunnen Leptospira bacteriën bij zich dragen zonder er zelf ziek van te worden. Maar ze kunnen wél sloten, plassen en elk ander water besmetten met deze bacteriën. Honden die door water lopen, het opdrinken, erin spelen of zwemmen krijgen altijd wel wat water binnen. Of ze krijgen spetters water in hun neus of ogen. Zo kunnen ze Leptospira bacteriën binnenkrijgen en de ziekte van Weil krijgen.
 2. door contact met een besmette hond of ander zoogdier. Bijvoorbeeld door snuffelen en likken aan elkaars achterkant en aan plekken waar andere honden hebben geplast.
Je hond kan de ziekte van Weil of leptospirose oplopen door het binnenkrijgen van besmet water
Ratten kunnen het water waarin ze zwemmen besmetten met Leptospira bacteriën.

Wist je dat:

 • de kans groot is dat je hond met de ziekte van Weil in aanraking komt? Nederland is een waterrijk land met veel sloten, plassen, grachten, rivieren en kanalen.
 • je hond ook de ziekte van Weil kan oplopen in de stad? Nederlandse steden zijn vaak rijk aan water én rijk aan ratten. Als honden niet zijn ingeënt, ligt ook daar een uitbraak op de loer. Dat laat een uitbraak in 2021 onder 201 honden in Los Angeles zien.
 • het aantal gevallen van de ziekte van Weil bij mensen sinds 2014 stijgt volgens het RIVM? Mogelijk heeft dit te maken met klimaatverandering. Zachtere winters kunnen bijvoorbeeld leiden tot meer ratten en muizen. En warmere zomers tot meer zwemmen en andere vormen van verkoeling in het water. Ook zijn er meer hevige buien waardoor er meer kans op overstromingen is. Zowel mensen als honden lopen hierdoor meer risico.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Weil bij de hond?

KLACHTEN

Na een besmetting met de Leptospira bacterie duurt het ongeveer 7 dagen voordat je hond ziek wordt. De bacteriën veroorzaken een ontsteking en beschadigen de lever en de nieren. Daardoor kan je hond de volgende symptomen (klachten) ontwikkelen:

 • je hond wordt in korte tijd erg ziek, is sloom en wil niet eten
 • in het begin krijgt je hond koorts, later juist een te lage lichaamstemperatuur
 • overgeven
 • diarree
 • weinig of niet plassen in het begin, later juist veel plassen
 • uitdroging
 • geelzucht: de huid, het mondslijmvlies en het oogwit worden steeds geler
 • bruine urine
 • een bloedneus en/of kleine bloedingen in de slijmvliezen
 • zwarte ontlasting door bloedingen in de darmen

Meestal ontstaan de symptomen in korte tijd. Soms ontstaan de symptomen meer geleidelijk.

Behandeling van de ziekte van Weil bij honden

BEHANDELING

De klachten die de ziekte van Weil geeft kunnen ook passen bij andere ziekten. Je dierenarts kan met bloedonderzoek en urineonderzoek uitzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Als je hond de ziekte van Weil heeft, bestaat de behandeling uit:

 • antibiotica tegen de Leptospira bacteriën
 • intensieve zorg met infuus en medicijnen tegen misselijkheid
 • quarantaine en andere voorzorgsmaatregelen, zodat je hond geen andere honden of mensen kan besmetten

Niet alle dierenartsen kunnen je hond deze intensieve zorg bieden. In dat geval zal je dierenarts je hond doorsturen naar een kliniek die dat wel kan.

Wat zijn de gevolgen van de ziekte van Weil voor je hond?

HOE GAAT HET VERDER?

Hoe eerder je hond wordt behandeld, hoe meer kans je hond heeft om de ziekte van Weil te overleven. Misschien blijft je hond lever- en/of nierpatiënt. En misschien overlijdt je hond, ondanks een intensieve behandeling.

Heb je andere honden in huis? Misschien zijn ook zij besmet. Katten worden gelukkig zelden ziek door de Leptospira bacterie. Ze kunnen de bacterie wel via de urine verspreiden.

Daarnaast is er het gevaar dat je als baasje zelf de ziekte van Weil krijgt. Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts als blijkt dat je hond het heeft.

Ziekte van Weil bij je hond voorkomen met vaccinatie

VOORKOMEN

Nederland is een land waarin honden best veel kans hebben op de ziekte van Weil. Vaccinatie (inenten) zorgt ervoor dat je hond niet ziek wordt als deze in contact komt met Leptospira bacteriën. Ook zullen er dan minder Leptospira bacteriën in de urine van je hond terecht komen. Daarom helpt het vaccineren van je hond ook om de ziekte minder te verspreiden naar andere dieren en mensen.

De meeste vaccins werken tegen de vier belangrijkste varianten van de Leptospira bacterie.

Hoe vaak heeft je hond de vaccinatie tegen Weil nodig om goed beschermd te zijn?
 • De vaccinatie tegen de ziekte van Weil wordt de eerste keer twee keer gegeven met enkele weken ertussen. Bij pups gebeurt dat meestal op de leeftijd van 9 en 12 weken. Daarna is je hond 1 jaar lang beschermd.
 • De vaccinatie tegen Weil moet elk jaar herhaald worden. Want helaas blijft je hond steeds maar 1 jaar beschermd tegen deze ziekte. De ziekte van Weil zit daarom in zowel in de grote als de kleine cocktailenting. Bij veel andere hondenziekten waartegen we kunnen vaccineren, houdt de bescherming wel meerdere jaren aan. Vandaar de wisselingen tussen grote en kleine cocktailentingen.
 • Titeren is niet zinvol bij de ziekte van Weil. Zo’n meting van antistoffen in het bloed van je hond heeft alleen nut bij de vaccinaties die honden langer dan een jaar kunnen beschermen.
 • Is jouw hond nog goed gevaccineerd? In het paspoort van je hond herken je de ziekte van Weil aan de naam leptospirose. Ook de L op de vaccinatiestickers staat voor leptospirose. Bij elke vaccinatie vult je dierenarts als het goed is ook een einddatum voor de bescherming in. Het komt niet op een paar daagjes aan, maar na de einddatum wordt de bescherming tegen de ziekte van Weil wel écht minder.

Kom je er niet helemaal uit of de vaccinaties van jouw hond up to date zijn? Je kunt dit altijd navragen bij je dierenarts. Het administratiesysteem van je dierenarts houdt namelijk precies bij wanneer je hond waartegen is ingeënt.

Als baasje wil je natuurlijk dat je hond goed beschermd blijft. Om je op tijd te herinneren sturen vrijwel alle dierenartsen een oproep wanneer het weer tijd is voor de vaccinaties.

De ziekte van Weil in het nieuws

NIEUWS

Klik op de links voor nieuws over de ziekte van Weil bij honden:

Meer informatie

VERDER LEZEN?

Meer informatie over de ziekte van Weil en vaccineren vind je hier:

 • Op de website van het RIVM vind je informatie over de ziekte van Weil bij mensen.
 • De Guidelines for the Vaccination of Dogs and Cats uit 2016 van de World Small Animal Veterinary Association adviseren honden die risico lopen jaarlijks te vaccineren. Deze internationale richtlijnen zijn vastgesteld door een wereldwijd team van dierenartsen.
 • De Canine Vaccination Guidelines uit 2022 van de American Animal Hospital Association. Hoewel leptospirose nog niet bij de ‘kernvaccinaties’ genoemd staat, geven deze richtlijnen aan dat deze vaccinatie voor elke hond overwogen moet worden.

Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.

Mail of deel dit artikel: