Home » Koorts bij je hond

Koorts bij je hond

Koorts is iets wat elke hond wel eens heeft in zijn hondenleven. Maar hoe weet je of een hond koorts heeft? Hoe kun je koorts meten bij je hond? En wat kun je doen als je hond koorts heeft? In dit artikel vind je heldere antwoorden op veelgestelde vragen over koorts bij honden. 

Hoe weet je of een hond koorts heeft?

SYMPTOMEN

Als je hond koorts heeft, zal deze zich anders gedragen dan normaal. Je hond kan lusteloos zijn, minder actief en minder willen eten. De neus kan warm en droog aanvoelen, en je hond kan rillen of beven. 

Meten is weten in dit geval. Als je hond het toelaat kun je de temperatuur van je hond meten met een thermometer. Hiervoor kun je een gewone thermometer gebruiken. Steek de thermometer voorzichtig in de anus (liefst 1-2 cm) en wacht voldoende lang. Een oorthermometer is niet betrouwbaar en ook geen pretje voor je hond. De normale temperatuur van een hond ligt tussen 38,0 en 39,0 ºC. Boven 39,5 ºC heeft een hond koorts.

Wanneer heeft een hond koorts?

OORZAKEN

Koorts ontstaat als de afweer van je hond reageert op een ziekte of ontsteking, bijvoorbeeld oorontsteking of blaasontsteking. Dat gebeurt op de volgende manier:

In de hersenen heeft je hond een ‘thermostaat’ die de lichaamstemperatuur regelt. Bij een ontsteking of bij andere ziekten ontstaan er stofjes die in het bloed komen. Via het bloed komen deze stofjes in de hersenen terecht. Daar zetten ze de thermostaat hoger. De spieren van je hond gaan rillen om extra warmte op te wekken. Daarnaast trekken bloedvaten zich samen om die warmte extra vast te houden. Samen zorgt dit ervoor dat de temperatuur van je hond stijgt: je hond krijgt koorts. 

Misschien denk je dat koorts niet goed is voor je hond. Maar het is juist heel handig. De hogere temperatuur helpt de afweer van je hond om de ontsteking tegen te gaan.

Oorzaken van koorts bij honden

Ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten;
Auto-immuunziekten: hierbij valt het afweersysteem van je hond cellen van het eigen lichaam aan;
Tumoren zoals maligne lymfoom;
Andere oorzaken, zoals een reactie op medicijnen of een te snel werkende schildklier.

Soms is de oorzaak niet te vinden, hoeveel onderzoeken dierenartsen ook doen. Dit wordt FUO genoemd: Fever of unknown origin (koorts met onbekende oorzaak).

Het verschil tussen koorts en oververhitting

KOORTS OF OVERVERHITTING

Een hoge temperatuur betekent niet altijd koorts. Je hond kan ook een hoge temperatuur krijgen door oververhitting (hyperthermie). Oververhitting ligt op de loer als het buiten erg warm is of wanneer je hond zich erg moet inspannen. Zeker hondjes met korte snuiten hebben dan moeite om hun warmte kwijt te raken.

De behandeling van koorts bij honden

BEHANDELING

Er is niet één standaard behandeling voor alle honden met koorts. Het is belangrijk om de oorzaak van de koorts te vinden om je hond op de juiste manier te kunnen behandelen.

Wat kun je zelf doen als je hond koorts heeft?

Allereerst is het belangrijk om te meten of je hond echt koorts heeft. Geeft de thermometer meer dan 39,5 ºC aan? Let dan op signalen die aangeven waar de koorts vandaan zou kunnen komen. Controleer het hele lichaam van je hond van kop tot staart, door goed te kijken en te voelen. Kijk ook in de mond en in de oren. Pijn, zwelling, roodheid en/of een vieze geur kunnen wijzen op een ontsteking. Vind je een teek? Houd dan in je achterhoofd dat teken ziekten kunnen overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en Babesia. Let daarnaast op hoe je hond eet, drinkt, poept en plast. Bel direct je dierenarts als je dingen vindt die niet normaal zijn voor jouw hond.

Laat je hond in de tussentijd zelf kiezen waar hij wil zitten of liggen. Het is goed om je hond regelmatig wat water aan te bieden om uitdroging te voorkomen.

Wat mag je niet doen?

Geef je hond bij koorts geen paracetamol. Dit kan tot paracetamolvergiftiging leiden. Het lichaam van je hond kan de paracetamol niet goed afbreken. Daarbij ontstaat een giftige stof, die de lever flink kan beschadigen. Het is niet te voorspellen hoe je hond op paracetamol reageert. Soms gaat het goed, vaak niet. Daarom voor de zekerheid: beter niet doen. Ook niet bij je kat trouwens, katten zijn namelijk nog gevoeliger voor paracetamolvergiftiging dan honden.

Daarnaast is het verleidelijk om je hond warm onder een dekentje te stoppen als deze rilt van de koorts. Ook dat is iets wat je beter niet kunt doen. Dit maakt het moeilijk om warmte kwijt te kunnen; de koorts zal nog hoger worden. Ook koelen is niet verstandig, pas bij temperaturen boven 41,5 ºC is dit nodig.

Wanneer naar de dierenarts als je hond koorts heeft

Bel direct je dierenarts als je dingen vindt die niet normaal zijn voor jouw hond. Bellen is sowieso verstandig als je hond:

  • erg sloom is;
  • niet wil of kan staan of lopen
  • hoge koorts heeft;
  • andere klachten heeft die behandeld moeten worden zoals: 
    • overgeven
    • diarree met bloed erbij
    • flapperen met de oren
    • kleine beetjes plassen of juist heel veel drinken en plassen
    • vocht verliezen uit de vagina bij een intact teefje (buiten de periode van loopsheid).
    • wond(en) met pus

Je dierenarts zal je hond onderzoeken om de oorzaak van de koorts te vinden en te behandelen. Daarbij kunnen extra onderzoeken nodig zijn, zoals bloedonderzoek en urineonderzoek. Naast het behandelen van de oorzaak kan je dierenarts je hond ontstekingsremmers geven, als prik en/of tabletten. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor honden en dus veiliger te gebruiken dan paracetamol. Ze helpen om ontstekingen af te remmen en koorts te verlagen. 

Hoe lang mag een hond koorts hebben?

HOE GAAT HET VERDER?

Meestal verdwijnt de koorts binnen 24 tot 48 uur nadat de juiste behandeling is gestart. Hoe lang het bij jouw hond precies duurt, hangt af van hoe ernstig de onderliggende ziekte is. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 29 augustus 2023.

Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.

Mail of deel dit artikel:

Meer lezen?

Deze onderwerpen vind je misschien ook interessant:

Diarree

Wat te doen als je hond of puppy diarree heeft?

Overgeven

Waardoor komt het en wanneer is het gevaarlijk?

Verstopping

Wat kun je doen als je hond niet kan poepen?

Jeuk

Met een handig stappenplan op zoek naar de oorzaak