Home » Blaasontsteking bij je hond

Blaasontsteking bij je hond

Hoe kun je blaasontsteking bij je hond herkennen? Hoe komt het en wat is er aan te doen? De informatie in dit artikel komt van pas als je vermoedt dat je hond blaasontsteking heeft of wanneer de dierenarts dit heeft vastgesteld bij je hond.

Diergeneeskundevoorbaasjes.nl helpt je blaasontsteking bij je hond te herkennen en samen met je dierenarts te behandelen.

Wat is blaasontsteking?

WAT IS HET?

Bij een blaasontsteking raakt de binnenkant van de blaas ontstoken. Bij honden komt dit meestal door een bacterie, die van buitenaf (via de plasbuis) in de blaas terecht is gekomen. Een ander woord voor blaasontsteking is cystitis.

Aan welke symptomen kun je blaasontsteking bij je hond herkennen?

SYMPTOMEN

Als je hond een blaasontsteking heeft dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hond plast vaker dan normaal, meestal kleine beetjes*. Want hoe meer urine er in de blaas komt, hoe vervelender dat voelt bij een blaasontsteking. Daarom heeft een hond met blaasontsteking al gauw aandrang, plast deze vaker dan anders en doet kleinere plasjes.
  • Het kan zijn dat je hond ook in huis plast. Je hond kan zoveel aandrang en pijn hebben dat het niet lukt om het op te houden tot de volgende uitlaatbeurt.
  • Je hond kan pijn hebben bij het plassen.
  • De urine kan troebel tot rood zijn door bloed en ontstekingsmateriaal bij de urine. De urine kan daardoor ook een vreemde geur hebben.
  • Je hond kan koorts krijgen.
  • Je hond kan sloom en lusteloos zijn.

* Soms leidt een blaasontsteking ook tot een nierbekkenontsteking. Daarbij zal je hond heel veel gaan drinken en plassen, in plaats van kleine beetjes.

Hoe komt je hond aan een blaasontsteking?

OORZAKEN

Als je hond blaasontsteking heeft komt dat meestal door een bacterie. Bacteriën komen daarbij vanuit de vagina of voorhuid, via de plasbuis (urethra) de blaas in. Een blaasontsteking die door een bacterie wordt veroorzaakt, noem je een bacteriële urineweginfectie.

Wist je dat:

Een bacteriële urineweginfectie vaker voorkomt bij teefjes dan bij reuen? Dat komt omdat de plasbuis bij een teefje veel korter dan bij een reu. Bij een reu moeten de bacteriën een veel langere weg afleggen om in de blaas terecht te komen (helemaal door de penis).
Een gesteriliseerd teefje een grotere kans op een bacteriële urineweginfectie heeft dan een intact teefje? Bij een intact teefje zorgen vrouwelijke hormonen voor een beter beschermend slijmlaagje op de blaaswand.
Je hond meer kans heeft op een bacteriële urineweginfectie als deze lijdt aan suikerziekte, de ziekte van Cushing, nierfalen of incontinentie? Bij deze ziekten is de (blaas)weerstand namelijk verminderd, waardoor bacteriën makkelijker kunnen toeslaan.
Blaasontsteking bij katten bijna nooit door een bacterie wordt veroorzaakt? De aanpak ervan is dan ook heel anders dan bij honden.

Soms is er meer aan de hand dan alleen een gewone, ongecompliceerde blaasontsteking. Denk bijvoorbeeld aan blaasgruis of blaasstenen, die kunnen leiden tot een verstopping van de plasbuis. Ook komt het wel eens voor dat de bacteriën ook de nieren bereiken en een nierbekkenontsteking veroorzaken. In zulke gevallen spreek je van een gecompliceerde blaasontsteking.

Heb je een jonge hond die vaak blaasontsteking heeft? Laat dan onderzoeken of jouw dier een anatomische afwijking (fout in de aanleg) van de blaas heeft.

Heb je een oudere hond die vaak blaasontsteking heeft? Bij oudere honden komt blaasontsteking ook wel eens door een blaaspoliep of -tumor.

Blaasontsteking bij honden behandelen

BEHANDELING

Voor een goede behandeling is het belangrijk om urine van je hond te onderzoeken. Hiermee wordt vastgesteld of je hond inderdaad een blaasontsteking heeft. En of het een ‘gewone’ bacteriële urineweginfectie is of dat er tekenen zijn van complicaties zoals blaasgruis. Ook kan er (als de urine op een schone manier is opgevangen) een kweek van de urine worden gedaan. Daarmee wordt duidelijk welke bacterie de oorzaak is en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is.

Wat kun je zelf doen als je denkt dat je hond blaasontsteking heeft?

Zojuist heb je kunnen lezen dat urineonderzoek veel informatie geeft die belangrijk is voor de behandeling. Wat je als baasje kunt doen is dan ook urine opvangen van je hond.

  • Probeer daarbij zo schoon mogelijk te werk te gaan: neem een schoon en droog afsluitbaar potje of bakje en houd dat er onder als je hond plast. Je kan ook een schone soeplepel gebruiken om wat urine op te vangen.
  • Het is het beste om de urine zo snel mogelijk bij je dierenarts af te geven, het liefst binnen een uur. Als dat niet mogelijk is kan je het tot die tijd in de koelkast zetten. Geef aan je dierenarts door hoe laat je de urine hebt opgevangen en of het in de koelkast heeft gestaan.
  • Ochtendurine geeft het meeste informatie, maar: elke urine is beter dan niets.

Meer tips (& video) vind je in het artikel: Urine opvangen bij je hond. Hierin lees je ook hoe de dierenarts urine kan afnemen, als urine opvangen bij jouw hond niet lukt.

Wat mag je niet doen?

Wacht niet te lang af. Een blaasontsteking kan snel verergeren en je hond veel pijn bezorgen. Daarnaast kan te lang wachten met behandelen tot gevaarlijke complicaties leiden, zoals nierbekkenontsteking, nierfalen of bloedvergiftiging.

Wanneer naar de dierenarts als je hond blaasontsteking heeft?

Bel altijd je dierenarts als je vermoedt dat je hond een blaasontsteking heeft. Hoe eerder je hond wordt behandeld hoe beter. Er is sprake van spoed als je hond:

  • probeert te plassen maar het niet lukt;
  • erg sloom is;
  • hoge koorts heeft.

Je dierenarts zal je hond onderzoeken en urineonderzoek doen. Blijkt daaruit dat er meer aan de hand lijkt te zijn dan alleen een simpele blaasontsteking? In dat geval zijn er nog vervolgonderzoeken nodig zoals röntgenfoto’s of een echo.

Medicijnen bij blaasontsteking

Als je hond een gewone blaasontsteking lijkt te hebben dan krijgt je hond antibiotica om de bacteriën aan te pakken. Als er geen bacteriekweek wordt gedaan of de uitslag daarvan is nog niet bekend, wordt de keuze voor het antibioticum bepaald door de in Nederland geldende richtlijnen. Daarnaast krijgt je hond meestal pijnstillers. Die helpen niet alleen tegen de pijn maar helpen ook om de ontsteking te remmen.

Blaasontsteking bij de hond natuurlijk behandelen, kan dat?

Voedingssupplementen zoals cranberry zijn nog niet zo goed onderzocht bij honden als bij mensen met blaasontsteking. De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn bij honden, laten wel zien dat cranberry kan helpen om blaasontsteking te voorkomen. Het is nog niet duidelijk of ze ook goed werken op het moment dat er al echt een blaasontsteking is. Daarnaast is het gebruik van supplementen met cranberry’s niet altijd zonder risico’s. Volg daarom altijd het advies van je dierenarts bij het behandelen en voorkomen van blaasontsteking bij je hond.

Een paar weetjes over de werking van cranberry’s:

  • Cranberry’s bevatten onder andere de stof D-mannose. Deze stof werkt als een magneet voor E.Coli bacteriën. Dit zorgt ervoor dat E.Coli bacteriën die in de de blaas terecht komen, zich aan D-mannose vastklampen en niet aan de blaaswand. Ze worden dan samen met D-mannose uitgeplast. Het is niet zo dat cranberry’s de E.Coli bacteriën doden of hun groei remmen (wat antibiotica wel doen).
  • Goed om te weten: E.Coli is de meest voorkomende maar zeker niet de enige bacterie die blaasontsteking kan veroorzaken. Als jouw hond blaasontsteking door een andere bacterie oploopt dan zal cranberry minder goed of niet werken. Daarom is het altijd goed om bij blaasontsteking een bacteriekweek te doen en daar de behandeling op af te stemmen.
  • Cranberry’s maken de urine van je hond zuurder. Dat is vaak gunstig maar bij bepaalde soorten blaasgruis juist niet.
Dieetvoer bij blaasontsteking

Of je hond dieetvoer nodig heeft bij een blaasontsteking hangt ervan af of er blaasgruis in de urine wordt gevonden. En om welke soort blaasgruis het precies gaat. Elk type blaasgruis heeft zo zijn eigen aanpak. Je leest er meer over in het artikel over blaasgruis bij je hond.

Hoe lang duurt een blaasontsteking?

HOE GAAT HET VERDER?

Met de juiste behandeling gaat het gelukkig vaak binnen twee dagen alweer een stuk beter met je hond. Zorg ervoor dat je hond de antibioticakuur helemaal afmaakt. Ook als de klachten al eerder over zijn. Dit voorkomt resistentie.

Lees ook: Waarom moet je een antibioticakuur helemaal afmaken?

  • Gaat het niet binnen twee dagen beter? Neem dan contact op met je dierenarts voor verder onderzoek en behandeling. Misschien is er een ander antibioticum nodig of is er meer aan de hand dan alleen een bacterie.
  • Is het nodig om de urine te controleren na de kuur? Bij een gewone blaasontsteking hoeft dat niet. Maar wel bij complicaties zoals blaasgruis of als je hond vaker blaasontsteking heeft gehad. Volg hierin het advies van je dierenarts.

Bij complicaties bepaalt de onderliggende oorzaak hoe het verder zal gaan met je hond. Als deze oorzaak goed te behandelen is, dan is de kans op genezing groot. Zo niet, dan is er een kans dat je hond opnieuw blaasontsteking krijgt.

Meer informatie

VERDER LEZEN?

Meer informatie over blaasontsteking bij honden vind je hier:

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 3 september 2023.

Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.

Mail of deel dit artikel:

Meer lezen?

Deze onderwerpen vind je misschien ook interessant:

Blaasgruis bij honden

Wat is het en hoe kun je dit oplossen?

Overgeven

Waardoor komt het en wanneer is het gevaarlijk?

Verstopping

Wat kun je doen als je hond niet kan poepen?

Jeuk

Met een handig stappenplan op zoek naar de oorzaak