DARMPROBLEMEN BIJ HONDEN: Mijn hond kan niet poepen | Mijn hond geeft over
Hotspot bij je hond
Bijt, likt of krabt je hond plotseling steeds op dezelfde plaats? Dan kan er in korte tijd een natte rode plek ontstaan: een hotspot. Een hotspot kan een flinke huidontsteking worden als er niet snel iets wordt gedaan. In dit artikel leg ik je uit hoe een hotspot ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Heeft je hond toch een hotspot? Ontdek wat je zelf kunt doen en wanneer je hond een dierenarts nodig heeft.
- Wat is een hotspot?
- Hoe komt je hond aan een hotspot?
- Hoe kun je een hotspot bij je hond herkennen?
- Hoe kun je een beginnende hotspot behandelen?
- Wat mag je niet doen?
- Wanneer naar de dierenarts als je hond een hotspot heeft?
- Hoe snel geneest een hotspot?
- Hoe kun je voorkomen dat je hond een hotspot krijgt?
- Meer informatie over hotspots
datum laatste update: 22 maart 2024 | foto header: Getty Images
Mail of deel dit artikel:
Wat is een hotspot?
WAT IS HET?
Een hotspot ontstaat als je hond opeens hevige jeuk heeft op één plek. Door al dat krabben, likken of bijten raakt de huid op die plek steeds meer geïrriteerd. De huid wordt pijnlijk, nat en rood. En raakt op den duur flink ontstoken. Een hotspot kan op elk deel van het lichaam ontstaan. Maar meestal gebeurt het op het achterste deel van de rug, op een achterpoot of bij een oor.
Dierenartsen noemen een hotspot ook wel pyotraumatische dermatitis.
Hoe komt je hond aan een hotspot?
OORZAKEN
Je hond gaat zich krabben, likken of bijten op steeds dezelfde plek, als daar iets gebeurt wat irriteert. Of daar vlakbij. Bijvoorbeeld:
- Een vlooien, teken- of insectenbeet
- Een wondje
- Een allergische reactie
- Oorontsteking
- Anaalzakontsteking
- Vachtbroei door vocht en warmte
Je hond heeft daarom meer kans op een hotspot:
- Als het buiten warm is
- Als je hond een dikke (onder)vacht heeft of klitten heeft
- Als je hond graag zwemt
- Als je hond niet wordt behandeld tegen vlooien, teken en insecten
- Als je hond een allergie heeft
Hoe kun je een hotspot bij je hond herkennen?
SYMPTOMEN (KLACHTEN)
Een hotspot kun je herkennen aan de volgende klachten:
- Je hond krabt, likt of bijt de hele tijd op dezelfde plek
- In het begin is die plek vooral nat en is de huid tussen die natte haren rood, maar nog wel heel
- Al binnen enkele uren wordt de plek steeds groter en wordt de huid vuurrood met vocht en pus
- Je hond kan daarbij ook koorts krijgen en zich ziek voelen
Op deze foto’s zie je hoe een hotspot eruit kan zien:
Hoe kun je een beginnende hotspot behandelen?
BEHANDELING THUIS
Hoe sneller je een hotspot kunt aanpakken, hoe beter dat is voor je hond. Hieronder lees je wat je zelf kunt doen bij een beginnende hotspot en wanneer je hond een dierenarts nodig heeft. Mocht je dit liever niet willen of heb je niet alles in huis? Bel dan je dierenarts.
- Draag wegwerphandschoenen als je die toevallig in huis hebt. Een hotspot behandelen is een vies werkje vanwege de vele bacteriën. Heb je geen handschoenen in huis? Was en desinfecteer je handen dan goed na afloop.
- Houd er rekening mee dat een hotspot behandelen pijnlijk kan zijn voor je hond. Het kan daarom handig zijn als iemand je hond vasthoudt. Maar wees voorzichtig en pas goed op jullie eigen veiligheid tijdens het behandelen. Blijf niet proberen als het niet lukt, maar bel je dierenarts.
- Knip of scheer de haren op en rondom de hotspot voorzichtig weg tot je overal rondom een randje normale huid ziet. Een hotspot is vaak groter dan je denkt.
- Maak de hotspot schoon met lauwwarm water met daarin wat betadine (de kleur van thee). Wondgaasjes zijn hiervoor heel geschikt.
- Dep de plek zo droog mogelijk na het schoonmaken.
- Behandel de hotspot daarna met honingzalf of een speciale zalf of spray voor hotspots. Doe dit twee tot drie keer per dag. Bezorg je hond na het zalven afleiding (zoals een wandeling) zodat de zalf de tijd krijgt om lekker in te trekken.
- Zorg dat je hond er niet meer aan kan komen. Bijvoorbeeld met behulp van een kraag of mooncollar. Deze zijn verkrijgbaar bij je dierenarts en dierenspeciaalzaak.
Controleer je hond ook op oorzaken van een hotspot, zoals vlooien of volle anaalzakken. Controleer de oren als je hond een hotspot op de kop of hals heeft.
Wat mag je niet doen?
BEHANDELING THUIS
Afwachten is bij een hotspot nooit een goed idee. Je hond kan al in enkele uren een diepe pijnlijke ontsteking krijgen, die met antibiotica behandeld moet worden. Vandaar dat je hond snel een dierenarts nodig heeft als het er heftig uit ziet, of als je het niet zelf kan behandelen.
Als je een beginnende hotspot bij je hond zelf gaat behandelen, dan doe je dit beter niet met Sudocrème of een andere zinkzalf. Deze zalven bevatten namelijk zinkoxide en dat is giftig voor honden. Als je hond zinkoxide oplikt kan je hond hiervan gaan overgeven en diarree krijgen. Krijgt je hond meerdere dagen lang zinkoxide binnen? Dan gaan de rode bloedcellen kapot, met ernstige bloedarmoede als resultaat. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij dit gebeurde. Het is daarom veiliger om een honingzalf, hotspot zalf of spray zonder zinkoxide te gebruiken.
Tot slot mag je een hotspot eigenlijk niet afdekken met verband. Dan wordt de plek warmer en vochtiger. Bacteriën houden daarvan en die wil je niet verder aanmoedigen. Hoe beter de plek aan de lucht kan drogen, hoe beter. Een kraag of mooncollar is de beste oplossing om te voorkomen dat je hond blijft likken, krabben of bijten. Tot je die in huis hebt of onderweg naar de dierenarts mag je hond wel eventjes een T-shirt of verband.
Wanneer naar de dierenarts als je hond een hotspot heeft?
BEHANDELING BIJ DE DIERENARTS
Bel meteen je dierenarts als:
- de hotspot al behoorlijk uitgebreid is op het moment dat je hem ontdekt
- je de plek liever niet zelf behandelt
- je niet alles in huis hebt om het zelf te behandelen
- je hond een behandeling niet toelaat
- je eigen behandeling niet helpt
- je hond klachten heeft die kunnen wijzen op oorontsteking of anaalzakontsteking.
Je dierenarts kan de hotspot bij je hond scheren, schoonmaken en behandelen. Welke zalf of spray daarvoor het beste is, hangt af van hoe ernstig de ontsteking is bij jouw hond. Bij een heftige ontsteking kan je hond ook medicijnen nodig hebben, zoals pijnstillers en antibiotica. Een kraag of mooncollar voorkomt dat je hond blijft krabben, likken of bijten.
Daarnaast zal je dierenarts nagaan of er bij jouw hond een oorzaak is (zoals oorontsteking) die ook behandeld moet worden.
Hoe snel geneest een hotspot?
HOE GAAT HET VERDER
Hoe sneller je een hotspot bij je hond kan (laten) behandelen, hoe sneller de plek weer geneest. Binnen een paar dagen zalven ontstaat er een korst op de plek waaronder de huid geneest. Na ongeveer twee weken is de huid weer genezen en beginnen de haren terug te groeien.
Krijgt je hond antibiotica bij een flinke hotspot? Maak de kuur dan helemaal af.
Hoe kun je voorkomen dat je hond een hotspot krijgt?
VOORKOMEN
Sommige honden hebben regelmatig last van hotspots. Deze tips kunnen helpen om hotspots bij je hond te voorkomen:
- Een goede vachtverzorging die past bij het ras van je hond. Een trimsalon kan hierbij helpen, ook als je hond geen typische ‘trim of plukvacht’ heeft. Dan kunnen klitten en een dikke ondervacht geen reden zijn tot krabben en bijten.
- Een goede bestrijding van vlooien, teken en insecten helpt om steken en beten te voorkomen.
- Je hond goed afdrogen na regen, wassen of zwemmen.
- Je hond niet te vaak wassen als de huid er verder goed uit ziet. Heeft je hond wel een huidprobleem? Volg dan het advies van je dierenarts op het gebied van wassen en shampoos. Er zijn namelijk veel verschillende shampoos verkrijgbaar voor verschillende huidproblemen bij honden.
Blijft je hond ondanks deze tips regelmatig hotspots krijgen? Je dierenarts kan uitzoeken of jouw hond een allergie heeft, zoals een voedselallergie of atopie. Als de oorzaak wordt gevonden en aangepakt, zal de huid van je hond minder gevoelig worden voor hotspots.
Meer informatie over hotspots
MEER INFORMATIE
Bij het behandelen van hotspots bij honden gebruiken dierenartsen deze richtlijn:
Mail of deel dit artikel:
Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.