DARMPROBLEMEN BIJ KATTEN : Wat te doen als je kat moet overgeven? || Haarballen bij je kat, hoe zit dat?
welke planten zijn giftig voor katten?
klik op een letter om snel te zoeken
Meer informatie over deze lijst met giftige planten voor katten
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
V
W
Y
Z
De planten met * bevatten stoffen die niet alleen giftig zijn, maar ook irriterend. Krijgt je dier het sap van deze planten op de huid of in de ogen? Dan kan dat leiden tot roodheid, zwelling, jeuk en pijn. Daarnaast kunnen ook de tong, mond, keel, slokdarm, maag en darmen geïrriteerd raken als je kat ervan eet.
Giftige bloemen en planten voor katten
WAAROM DEZE LIJST NIET COMPLEET IS
Het is goed om te weten dat deze lijst met giftige bloemen en planten voor katten niet compleet is. Sommige plantensoorten hebben veel ondersoorten met ook weer eigen namen. Het kan daarom voorkomen dat ze niet allemaal in de lijst staan. En misschien zijn er nog meer bloemen en planten giftig voor katten. Daarom adviseer ik je om te blijven oppassen met nieuwe planten en bloemen. En ook de boeketten die je krijgt goed te bekijken 😉
HOE IS DEZE LIJST DAN GEMAAKT?
Natuurlijk heb ik mijn uiterste best gedaan om deze lijst met giftige bloemen en planten voor katten zo compleet mogelijk te maken. Daarvoor heb ik verschillende informatiebronnen gebruikt. Allereerst deze lijst van het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) uit 2014. Daarnaast heb ik de jaaroverzichten van 2022, 2021 en 2020 van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) gebruikt om na te gaan welke planten het vaakst tot problemen leiden bij katten. Op die manier kon ik een Nederlandse top 10 maken, zodat je als baasje weet met welke planten het vaak mis gaat. Download het gratis e-book met de top 10 giftige planten voor katten, voor meer informatie én foto’s van deze planten.
Verder is het boek Risicoplanten voor dieren van Marcel de Cleene erg fijn, een tip voor de dierenartsen en paraveterinairen onder ons. En ook de ‘poison list’ op de website van het Amerikaanse Animal Poison Control Center is erg behulpzaam, als je het niet erg vindt om in het Engels te zoeken en te lezen. Ook Engelstalig is de plantenlijst van de ASPCA, American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Deze lijsten zijn vooral handig als je de Latijnse naam van de plant weet, verder bevatten ze natuurlijk Amerikaanse plantnamen en geen Nederlandse.
MIS JE EEN GIFTIGE BLOEM OF PLANT?
Mocht je een veterinaire professional zijn of een plantendeskundige, en denk je: ik mis nog een plant in deze lijst? Aarzel dan niet om me een berichtje te sturen. Je feedback is van harte welkom en helpt Diergeneeskundevoorbaasjes.nl te verbeteren. Ik hoor graag welke plant je mist en waarom je vindt dat deze plant in de lijst hoort.
Snel zoeken in de lijst met giftige bloemen en planten voor katten
Een bloem of plant wil je natuurlijk snel kunnen opzoeken in deze behoorlijk lange lijst met giftige bloemen en planten voor katten. Daarom probeer ik het je zo makkelijk mogelijk te maken:
De ene giftige plant is de andere niet. Veel giftige planten hebben een vieze smaak, waardoor je kat er niet al teveel van binnen krijgt. Maar er zijn ook giftige planten waarbij een kleine hoeveelheid al erg gevaarlijk is, zoals de leliesoorten Lilium en Hemerocallis.
Lees ook: Mijn kat heeft een giftige lelie binnengekregen, wat nu?
De juiste bloem of plant opzoeken
Het is belangrijk om zo zeker mogelijk te weten hoe de plant die je zoekt, heet. In het tuincentrum of bij de bloemist staat dat meestal duidelijk op een kaartje of sticker op de pot. Zo niet, dan kun je dit het beste navragen bij een medewerker.
Wat als het niet (meer) zo één – twee – drie te achterhalen is hoe een plant heet? Dan kan een app je misschien helpen. Voorbeelden van apps die planten kunnen herkennen zijn Plantnet, PictureThis en Obsidentify (niet gesponsord trouwens). Je maakt een foto van de plant en de app laat je zien welke plant(en) het kan zijn. Bedenk wel dat zulke apps je geen 100% zekerheid bieden. Plantnet geeft gelukkig wel een percentage (%) aan. Hoe dichter het getal bij 100% ligt, hoe waarschijnlijker het is dat de app je de juiste plantnaam laat zien. PictureThis heeft bij sommige planten ook informatie over de giftigheid voor honden en katten. Maar de app geeft aan dat je er niet van uit mag gaan dat de informatie altijd klopt en voor elke giftige plant aanwezig is.
Weet mijn kat zelf welke bloemen en planten giftig zijn?
Oh wat zou dat fijn zijn, maar het antwoord op deze vraag is: helaas niet. Het aantal telefoontjes dat het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) krijgt, zegt genoeg. In 2022 heeft het NVIC 739 telefoontjes ontvangen over katten die in contact kwamen met giftige planten, paddestoelen of dieren*. Dit getal is maar het topje van de ijsberg. Dierenartsen zijn namelijk niet verplicht om vergiftigingen te melden. Ze bellen wanneer er extra informatie nodig is over een giftige stof. Ook zijn er giftige planten die alleen maagdarmklachten geven en niet altijd worden herkend als vergiftiging. Waarschijnlijk zijn er dus jaarlijks ook heel wat plantenvergiftigingen bij katten, die niet in het overzicht van het NVIC terecht komen.
*Bron: NVIC jaaroverzicht 2022. Tijdens het schrijven van dit artikel was het jaaroverzicht van 2023 nog niet beschikbaar.
Wat te doen als je kat van een giftige plant eet?
Mocht je kat van een giftige plant eten, dan bel je zo snel mogelijk je dierenarts. Je dierenarts kan inschatten of het nodig is om naar de kliniek te komen. Bij twijfel kan het NVIC je dierenarts hierbij helpen. Maak een foto van de plant of neem hem gewoon mee. Zeker als je kat van een Dieffenbachia of een lelie zoals Lilium of Hemerocallis heeft gegeten, heeft je kat snel een dierenarts nodig.
Naast opeten, kan je kat ook op andere manieren giftige planten tegenkomen:
- Je kat kan drinken van water waarin giftige bloemen staan. Bijvoorbeeld uit een vaas. De giftige stoffen komen vaak ook in dat water terecht. De plantenvoeding die je toevoegt aan het water is trouwens ook giftig.
- Je kat kan stuifmeel of giftige zaden in de vacht krijgen. Bij het wassen kan je kat ze binnen krijgen.
- Je kat kan plantensap, stuifmeel of bollenstof in de ogen of op de huid krijgen. Dit kan erg irriteren.
Waarom eet mijn kat van bloemen en planten?
HAAR(BALLEN)
Je kat is eigenlijk geen planteneter. Maar als er haar(ballen) in de weg zitten, doet je kat het soms wel. De plantenvezels brengen de maag en darmen van je kat extra in beweging. Dat helpt om het haar wat je kat binnen krijgt bij het wassen, ook weer uit te poepen of als haarbal over te geven. Ook zijn grassen zoals kattengras een bron van foliumzuur. Maar heeft je kat geen kattengras of geen andere katvriendelijke plant in de buurt? Dan zoekt je kat een andere plant om aan te knabbelen. En dat kan nét de verkeerde zijn.
JE KAT IS NIEUWSGIERIG
De meeste katten checken elke dag hun leefomgeving. Staat daar opeens een nieuwe plant of een boeket? Of ben je als baasje aan het tuinieren en bijvoorbeeld bloembollen aan het planten? Dan kan dat je kat dat erg interessant vinden.
JE KAT VERVEELT ZICH
Voor sommige katten is verveling een reden om aan planten te eten. Als je kat zich verveelt gaat hij of zij op zoek naar iets uitdagends. En dat kunnen de planten zijn als er niets anders interessants is. Deze katten doe je een groot plezier met afwisseling in speeltjes, voerpuzzels, dozen enzovoorts.
JE KAT VOELT ZICH NIET GOED
Je kat kan ook van bloemen of planten eten, omdat hij zich echt niet lekker voelt. Het kan dus ook een teken zijn dat je kat last heeft van buikpijn of andere maagdarmklachten. Hoe merk je het verschil? In het geval van gras eten vanwege haarballen, voelt je kat zich verder prima. (op het moment van de haarbal overgeven na dan). Maar merk je dat je kat zich toch anders gedraagt dan anders? Of minder eet of andere maagdarmklachten heeft zoals diarree of juist moeilijker poepen? Dan is het een goed plan om je kat na te laten kijken door je dierenarts.
Het is niet altijd precies te zeggen waarom jouw kat van planten eet. Natuurlijk kan het ook een combinatie van deze situaties zijn.
Giftige bloemen en planten voor katten afbeeldingen
Met welke planten gaat het nou het vaakst mis bij katten in Nederland? En hoe handig zou het zijn om die giftige planten overzichtelijk op een rijtje te hebben, mét daarbij prachtige duidelijke afbeeldingen? Inclusief uitleg wat er precies giftig is aan de plant en welke klachten je kat ervan kan krijgen?
Dus ben ik voor je aan de slag gegaan. Je kunt het e-book met de top 10 giftige planten voor katten nu gratis downloaden. Het e-book bevat afbeeldingen van de bloemen en planten waarover het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum NVIC de meeste meldingen krijgt. De volgorde verschilt wat van jaar tot jaar, maar de top 10 bevat de laatste jaren wel dezelfde planten. Je leert waarom deze planten giftig zijn en welke klachten ze kunnen veroorzaken bij je kat.
Katvriendelijke bloemen en planten
Natuurlijk kun je giftige bloemen en planten beter niet in huis halen. Of uit het mooie boeket vissen wat je net hebt gekregen. Maar gelukkig hoef je ook weer niet je hele huis bloem- en plantloos te maken. Er zijn namelijk ook genoeg katvriendelijke bloemen en planten te vinden. Het is sowieso een goed idee om één of meer katvriendelijke planten in huis te hebben. Voorbeelden hiervan zijn kattengras (Cyperus alternifolius ‘Zumula’) of graslelie (Chlorophytum comosum). Dan heeft je kat altijd iets te knabbelen als hij of zij daar behoefte aan heeft. En blijven andere bloemen en planten hopelijk gespaard.
Foto header: Bogdan Sonjachnyj via Canva Pro