Home » Mijn kat heeft een giftige lelie binnen gekregen, wat nu?
ONDERWERPEN VAN NU: Welke planten zijn giftig voor katten? || Download het gratis e-book: de top 10 giftige planten voor katten
In dit artikel ontdek je waarom de lelies Lilium en Hemerocallis zo extreem giftig zijn voor je kat

Mijn kat heeft een een giftige lelie binnen gekregen, wat nu?

Mail of deel dit artikel:

Welke lelies zijn het meest giftig voor katten?

HERKENNEN

In de lijst met giftige planten voor katten vind je verschillende planten met lelie in hun Nederlandse naam. Daarvan zijn Lilium (lelies) en Hemerocallis (daglelies) het meest gevaarlijk voor je kat. Deze soorten kunnen de nieren van je kat enorm beschadigen. Katten die deze leliesoorten binnen krijgen kunnen hieraan overlijden of er blijvend nierfalen aan overhouden.

Waarom de nieren van katten zo gevoelig zijn voor deze leliesoorten is nog niet bekend. Andere dieren krijgen wel klachten maar meestal geen nierfalen. Als je kat al nierfalen heeft, is hij of zij extra kwetsbaar bij een vergiftiging door Lilium of Hemerocallis.

Gelukkig is niet elke plant met lelie in zijn Nederlandse naam een Lilium of Hemerocallis. Wat minder giftig zijn onder andere de vredeslelie Spathiphyllum en de Calla lelie Zantedeschia. De graslelie Chlorophytum is zelfs een katvriendelijke plant. De soort is dus heel belangrijk.

Dit artikel gaat alleen in op de soorten Lilium en Hemerocallis. Wist je dat daar meer dan honderd verschillende soorten van zijn? En ze kunnen ook nog verschillende kleuren hebben.

Download het gratis e-book met de top 10 giftige planten voor katten. Daarin vind je afbeeldingen en namen van een aantal bekende Lilium en Hemerocallis soorten. En ontdek je ook 9 andere giftige planten die katten in Nederland vaak tegenkomen.

gratis e-book top 10 giftige planten voor katten

Welke delen van deze planten zijn giftig voor katten?

GIFTIGE DELEN

Helaas zijn alle delen van een Lilium of Hemerocallis erg giftig voor katten. Zowel de bloem, blad als stengel zijn giftig. Eén bloemblaadje eten kan je kat al flink vergiftigen. Ook het oplikken van stuifmeel wat op de vacht is gekomen, of drinken van water waarin lelies staan is gevaarlijk.

Je snapt dat voorkomen dat je kat met deze lelies te maken krijgt, echt beter is dan genezen. Vandaar dat je ze beter niet kan aanschaffen óf er zeker van moet zijn dat ze ergens staan waar je kat niet kan komen.

Lelies zijn een favoriet van bloemisten. Check daarom ook boeketten die je krijgt of geeft op lelies en andere giftige planten voor katten. Voor katten die buiten je eigen tuin komen, is het niet helemaal te voorkomen. Maar een vergiftiging met lelies gebeurt het vaakst binnenshuis.

Welke klachten kan je kat krijgen door deze lelies?

KLACHTEN

Binnen één tot enkele uren na het binnenkrijgen van Lilium of Hemerocallis kan je kat misselijk worden, kwijlen en overgeven. Je kat wil niet eten en wordt steeds suffer. Na 24 uur kan nierfalen ontstaan, met meer of juist minder plassen en soms bloed bij de urine. In ernstige gevallen kan je kat niet meer plassen en/of stuiptrekkingen krijgen. Ondanks een intensieve behandeling, kan je kat overlijden.

Wanneer bellen als je kat een lelie binnenkrijgt?

WANNEER BELLEN

Hoe laat het ook is, je mag meteen je dierenarts of spoedkliniek bellen:

  • zodra je ziet of denkt dat je kat aan een Lilium, Hemerocallis of andere giftige plant heeft geknabbeld
  • als je kat stuifmeel oplikt of van water drinkt waarin zulke lelies staan
  • als je kat klachten heeft die passen bij het eten van giftige lelies

Maak een foto van de plant en/of neem de plant mee naar de dierenarts. Dat helpt om vast te stellen of het echt om een Lilium of Hemerocallis gaat. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kan je dierenarts adviseren wat te doen in de situatie van jouw kat.

Wat mag je niet doen?

NIET DOEN

Natuurlijk wil je dat je kat die giftige stoffen zo snel mogelijk kwijtraakt. Maar het is geen goed idee om je kat zout te geven om hem of of haar te laten overgeven. Je kat kan daardoor een zoutvergiftiging krijgen, die ook ontzettend moeilijk te behandelen is. Je dierenarts kan je kat op een veilige manier laten overgeven als dat nodig is.

Wat kan de dierenarts doen?

BEHANDELING BIJ DE DIERENARTS

Ben je er snel bij (binnen 1 tot 2 uur) na het opeten van bloemblaadjes of andere plantendelen? En heeft je kat nog geen klachten? Dan kan je dierenarts je kat op een veilige manier laten overgeven om zoveel mogelijk gifstoffen kwijt te raken.

Heeft je kat al wel klachten van een vergiftiging door lelies? Dan richt de behandeling van je dierenarts zich op het verminderen van die klachten en het tegengaan van nierschade. Je kat heeft intensieve zorg nodig en wordt opgenomen in de dierenkliniek. Het kan zijn dat je wordt doorverwezen naar een specialistische kliniek.

Hoe gaat het verder met je kat na een vergiftiging door lelies?

HOE GAAT HET VERDER

Hoe eerder je erbij bent hoe beter. Dat geldt voor alle vergiftigingen en zeker voor Lilium of Hemerocallis. Is je kat de lelies snel weer kwijt bij de dierenarts? Dan houdt je kat hier hopelijk niets aan over. Het zou fijn zijn als je kat nu geleerd heeft dat lelies giftig zijn. En er voortaan met een grote boog omheen loopt. Maar je kat legt deze link niet. Daarom blijft het oppassen met deze en andere giftige planten.

Heeft je kat eenmaal vergiftigingsverschijnselen door lelies? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Met een intensieve behandeling is er een kans dat je kat het overleeft. Met of zonder blijvend nierfalen. Maar ondanks goede zorg, zijn er ook katten die overlijden aan een vergiftiging door lelies.

Nieuws over giftige lelies voor katten

IN HET NIEUWS

De gevaren van lelies voor katten komen soms in het nieuws:

Deze geliefde bloem is extreem giftig voor katten | RTL Nieuws | 24 januari 2024
Piet kocht duur boeket, maar vergiftigde de kat van zijn vriendin: ‘Ik sliep al toen ze me in paniek opbelde’ | o.a. Algemeen Dagblad | 5 november 2023

Mail of deel dit artikel:

Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.

Meer over katten

Deze onderwerpen vind je misschien ook interessant:

In deze lange lijst met giftige planten voor katten kun je een giftige plant snel en makkelijk opzoeken

Giftige planten lijst

Welke planten zijn giftig voor katten?