Home » Waarom is chocolade giftig voor honden?

Mijn hond heeft chocolade op, wat nu?

Mail of deel dit artikel:

Waarom is chocolade giftig voor honden?

OORZAKEN

Chocolade is giftig voor honden omdat cacao de stof theobromine bevat. Theobromine is familie van cafeïne en heeft een zelfde soort werking. Theobromine laat onder andere de darmen, het zenuwstelsel en het hart in actie komen. In tegenstelling tot mensen kunnen honden theobromine moeilijk kwijt raken. Daardoor ontstaat er al snel een teveel en werkt het erg lang.

Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao en theobromine er in zit. In witte chocolade zit nauwelijks theobromine. Betekent dat dat witte chocolade ongevaarlijk is voor je hond? Helaas niet. Witte chocolade bestaat namelijk voor een groot deel uit cacaoboter. De vetten daarin kunnen je dier maagdarmklachten en soms zelfs een alvleesklierontsteking bezorgen. Houd daarom alle soorten chocolade buiten bereik van honden en andere huisdieren.

Welke klachten kan je hond krijgen na het eten van chocolade?

KLACHTEN

Het eten van chocolade kan je hond deze klachten geven:

  • Overgeven, buikpijn, diarree
  • Onrust, hyperactief gedrag, snelle ademhaling en snelle hartslag
  • Veel drinken en plassen
  • Trillen, evenwichtsproblemen, epileptische aanvallen, coma
  • Sommige honden overlijden door hartritmestoornissen of ademhalingsproblemen

Hoe snel je hond klachten krijgt, hangt ervan af of er nog een papiertje of verpakking om de chocolade zat. Zonder verpakking kan je hond al na 1 tot 4 uur in de problemen komen. Bij verpakte chocolade duurt het langer, soms langer dan een dag.

Wanneer bellen als je hond chocolade heeft gegeten?

WANNEER BELLEN

Heeft je hond alleen wat kleine kruimeltjes of een paar korreltjes hagelslag gegeten, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar heeft je hond meer te pakken gekregen, dan mag je zo snel mogelijk je dierenarts bellen. Je dierenarts kan een inschatting maken of de hoeveelheid die je hond op heeft, tot problemen kan leiden. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kan je dierenarts hierbij helpen.

Het is bij chocolade helaas moeilijk te voorspellen, hoe je hond erop zal reageren. Het gewicht van je hond, hoeveel hij op heeft en hoe puur de chocolade was spelen zeker mee. Maar los daarvan, kan het enorm verschillen hoe snel een hond in de problemen komt na het eten van chocolade. Daarom zal je dierenarts je in geval van twijfel, altijd naar de kliniek laten komen. Neem de verpakking mee als dat kan.

Wat mag je niet doen?

NIET DOEN

Het is belangrijk dat je hond de chocolade zo snel mogelijk kwijtraakt. Maar het is geen goed idee om je hond zelf te laten overgeven door zout te geven. Je hond kan daardoor een zoutvergiftiging krijgen, die heel wat moeilijker te behandelen is dan chocoladevergiftiging. Je dierenarts kan je hond op een veilige manier laten overgeven.

Wat kan de dierenarts doen als je hond chocolade op heeft?

BEHANDELING BIJ DE DIERENARTS

Kan de hoeveelheid die je hond heeft tot problemen leiden? En is het nog maar kortgeleden dat je hond de chocolade op heeft? En heeft je hond nog geen klachten? Dan kan de dierenarts je hond met medicijnen laten overgeven. Dan is je hond het grootste deel van de chocolade kwijt, voordat het problemen geeft.

Maar ook als je hond goed overgeeft, kan er wat chocolade achterblijven in het lichaam. Daarvoor kan je dierenarts je hond actieve kool voorschrijven. Vooral actieve kool in poedervorm werkt in de darmen als miljoenen magneetjes voor gifstoffen. Daardoor komen die gifstoffen niet in het bloed: ze worden samen met de actieve kool uitgepoept. Goed om te weten: actieve kool is zwart, en zal de poep van je hond ook zwart maken.

Is het al langer geleden en heeft je hond al klachten? Dan richt de behandeling van je dierenarts zich op het verminderen van die klachten en op manieren om de theobromine zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Je hond wordt dan opgenomen in de dierenkliniek om daar alle nodige zorg te krijgen. Als je hond er ernstig aan toe is, kan het zijn dat je hond wordt doorverwezen naar een specialistische kliniek.

Hoe lang duurt een chocoladevergiftiging bij de hond?

HOE GAAT HET VERDER

Voor elke vergiftiging geldt: hoe eerder je erbij bent hoe beter. Als je hond de chocolade snel weer kwijt is bij de dierenarts, houdt je hond er meestal niets aan over. Het is niet zo dat je hond voortaan van de chocolade zal afblijven. Het blijft dus ook voor de toekomst oppassen met chocolade, want je hond blijft het gewoon lekker vinden.

Als je hond eenmaal vergiftigingsverschijnselen heeft, is het een ander verhaal. Want als theobromine in de bloedbaan zit, is je hond het niet zomaar kwijt. De lever doet wel zijn best en haalt de gifstoffen uit het bloed. Daarna loost de lever de gifstoffen in de darmen zodat je hond ze kan uitpoepen. Maar voordat het zover is, nemen de darmen die zich verderop bevinden, een groot deel weer terug op. Daardoor kunnen de klachten bij een chocoladevergiftiging meerdere dagen duren. Ook je dierenarts zal bij de behandeling rekening houden met deze lever-darm kringloop. Ondanks goede zorg, kan je hond overlijden aan een ernstige chocoladevergiftiging.

Nieuws over chocoladevergiftiging bij honden

IN HET NIEUWS

Vooral rond de feestdagen wordt er in de media gelukkig vaak gewaarschuwd voor de gevaren van chocolade voor honden:

Dit kun je het beste doen als je huisdier chocolade heeft gegeten: ‘Hoe eerder je erbij bent, hoe beter’ | Eindhovens Dagblad | 22 november 2023
Hond Rox at drie zakken paaseitjes: ‘Normaal is dat dodelijk’ | RTL Nieuws | 4 april 2021
Pasen: het gevaar van chocola | LICG | 29 maart 2021
Pas op met Pasen: huisdieren en chocolade gaan niet samen | RTL Nieuws | 28 maart 2019

Mail of deel dit artikel:

Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.