Home » Mijn hond kan niet poepen

Verstopping of obstipatie bij je hond, wat te doen als jouw hond niet kan poepen?

Mijn hond kan niet poepen

Mail of deel dit artikel:

Wat is verstopping bij honden?

WAT IS HET?

Als je hond niet regelmatig kan poepen, wordt de poep steeds droger en harder. Uiteindelijk krijgt je hond steeds meer moeite met poepen. In de diergeneeskunde noemen we dit verstopping, obstipatie of constipatie. Het is één van de meest voorkomende darmproblemen bij honden.

Je kunt verstopping herkennen aan één of meer van de volgende symptomen (klachten):

  • Je hond doet erg lang over het poepen of probeert het zonder dat er iets uitkomt;
  • Je hond poept losse keutels in plaats van een mooie drol;
  • Je hond heeft plattere drollen als er iets is wat de darm in de weg zit;
  • Je hond heeft smallere drollen bij pijn rond de anus;
  • Je hond piept of jankt als het poepen pijn doet.

Waarom kan mijn hond niet poepen?

OORZAKEN

Als je hond moeite heeft met poepen kan dat verschillende oorzaken hebben. Soms zijn er meerdere dingen tegelijk aan de hand, die samen tot verstopping leiden.

Verstopping door wat je hond eet

Wat je hond binnenkrijgt kan problemen geven met poepen in de volgende situaties:

  • Je hond krijgt een voeding met weinig vezels. De darmen van je hond hebben vezels nodig om goed in beweging te blijven. Krijgt je hond vers vlees voeding? Dan krijgt je hond niet altijd genoeg vezels binnen om de darmen op gang te houden.
  • Je hond krijgt te veel haar, botten, gras of andere slecht verteerbare dingen binnen.
  • Je hond drinkt te weinig, in verhouding met het vocht wat je hond kwijtraakt. Sommige honden zijn van nature slechte drinkers maar zijn verder gezond. Maar er kan ook iets aan de hand zijn waardoor je hond uitdroogt. Zo ligt uitdroging op de loer als het erg warm is en je hond veel hijgt. Of wanneer je hond vaak overgeeft. En hoe gek het ook klinkt: ook als je hond door een ziekte of medicijnen veel drinkt en plast ligt uitdroging op de loer. Je hond kan dan zoveel vocht uitplassen, dat het niet meevalt om genoeg te drinken.

Verstopping door problemen in de darm

Een hond kan moeite hebben met poepen, als er in de darm iets in de weg zit. Hierbij kun je denken aan:

  • Een voorwerp wat je hond heeft opgegeten;
  • Een tumor of poliep in de darmen;
  • Littekenweefsel na een darmoperatie;
  • Een erfelijke afwijking zoals een strictuur: een plek waar de darm niet goed kan uitzetten.

Verstopping door problemen buiten de darm

De darmen kunnen ook van buitenaf helemaal of voor een deel dichtgedrukt worden. Dat gebeurt het vaakst bij oudere honden. Bijvoorbeeld bij:

  • Prostaatproblemen, zoals een tumor, prostaatcyste of goedaardige zwelling van de prostaat. De drollen die er wel uit komen, kunnen platter van vorm zijn. Prostaatproblemen komen voor bij oudere, niet gecastreerde reuen.
  • Hernia perinealis: een hernia perinealis ontstaat door een verslapping of scheur van de bekkenbodemspieren naast de anus. In de extra ruimte die ontstaat, kan de endeldarm terecht komen. De darm kan daardoor helemaal of deels dichtgedrukt worden. Je herkent dit aan een opbolling links of rechts naast de anus. Tijdens het poepen kan het extra bol komen te staan. Ook een hernia perinealis komt vooral voor bij oudere reuen.
  • Tumoren of andere zwellingen in de buik of in het bekken.

Je hond heeft pijn bij het poepen

Kan je hond niet poepen en piept hij of zij bij het proberen? Als het poepen zelf pijn doet zal je hond het steeds langer gaan ophouden. Daarbij kun je denken aan:

  • Pijn in of rond de anus: zoals een anaalzakontsteking. Duitse Herders kunnen last hebben van anale furunculose. Anale furunculose is een erg pijnlijke ontsteking met wondjes naast de anus. De heftige pijn heeft smalle drollen tot gevolg. Door de pijn kan de anus zich namelijk niet goed ontspannen.
  • Pijn om in de poephouding te gaan zitten. Bijvoorbeeld pijn in de rug, heupen of knieën.

Hoe langer je hond het ophoudt, hoe harder de poep wordt. Pijn bij het poepen is altijd een reden om met je hond naar de dierenarts te gaan.

Verstopping door een zwakke dikke darm

Soms heeft een hond moeite met poepen doordat de dikke darm niet goed meer kan bewegen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij:

  • Problemen in het ruggenmerg, bijvoorbeeld na een ongeluk of een hernia.
  • Problemen in de zenuwen die de spieren in de dikke darm en anus aansturen
  • Problemen in de spieren van de dikke darm en/of anus. Soms komt dat door problemen die alle spieren in het lichaam zwakker maken. Bijvoorbeeld schildklierproblemen of een tekort aan kalium. Kan een hond al lange tijd niet goed poepen? Dan hoopt de poep zich steeds meer op. Daardoor kunnen de spieren in de dikke darm te ver opgerekt raken. De dikke darm wordt dan steeds wijder en slapper. Dit noemen we megacolon.

Verstopping door medicijnen die je hond krijgt

Sommige medicijnen voor honden kunnen verstopping als bijwerking hebben. Krijgt je hond medicijnen? Dan kun je op de bijsluiter lezen welke bijwerkingen het medicijn heeft. Goed om te weten: ook de woorden obstipatie en constipatie betekenen verstopping. Overleg in dat geval met je dierenarts wat het beste is om te doen.

Wat te doen als je hond niet kan poepen?

EERSTE HULP

Heeft je hond geen klachten die een bezoek aan de dierenarts nodig maken? Dan kun je een aantal dingen doen om je hond te helpen bij tekenen van verstopping. Deze tips kunnen ook helpen om verstopping te voorkomen. Het is soms even zoeken naar wat bij jouw hond het beste werkt. Kom je er niet uit? Je dierenarts adviseert je graag én kan helpen om de oorzaak bij jouw hond te vinden.

Meer water drinken en/of eten

Hoe zorg je ervoor dat je hond meer water binnenkrijgt? Je kunt je hond natuurlijk vaker vers water aanbieden, om hem of haar aan het drinken te herinneren. Maar blijft jouw hond geen enthousiaste drinker? Dan kan een drinkfontein het proberen waard zijn. Sommige honden drinken namelijk liever stromend water. Tot slot helpt blikvoer je hond om meer vocht binnen te krijgen. Het bestaat voor ongeveer 80% uit vocht.

Meer beweging

Wat vaker of langer wandelen helpt de darmen van je hond in beweging te komen. Daarmee doe je tegelijkertijd ook je eigen darmen een plezier!

Meer vezels

Je kunt je hond op twee manieren meer vezels geven: met voedingssupplementen of met vezelrijke dieetvoeding. Het is altijd goed om met je dierenarts te overleggen wat voor jouw hond het meest geschikt is.

Vezelrijke voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, dierenspeciaalzaak of dierenapotheek. Ze bevatten bijvoorbeeld psylliumvezels. Sommige voedingssupplementen bevatten daarnaast ook andere stoffen die de darmen ondersteunen, zoals pre- en probiotica. Je geeft zulke voedingssupplementen naast het gebruikelijke voer wat je hond eet.

Heeft je hond vaker periodes van verstopping? Of is de verwachting dat het probleem bij jouw hond blijvend is? Dan is een speciale dieetvoeding vaak makkelijker én helemaal afgestemd op het verbeteren van de darmfunctie bij je hond. Natuurlijk kan dit wel alleen als je hond geen ziekten heeft waarvoor een andere dieetvoeding nodig is.

Wat doen vezels precies?

Vezels zijn voedingsstoffen die je hond niet zelf verteert. Daardoor komen ze helemaal in de dikke darm terecht, waar ze hun effect hebben:

  • Vezels zijn een voedingsbron voor goede darmbacteriën. Daardoor krijgen slechte slechte darmbacteriën minder kans.
  • Vezels houden vocht vast in de darmen. Daardoor krijgt je hond zachtere poep met meer volume. De darmen komen daardoor beter in beweging en de zachtere poep komt er makkelijker uit. Om vocht vast te kunnen houden is het belangrijk dat je hond genoeg drinkt. Ook mag je hond geen klachten hebben die een bezoek aan de dierenarts nodig maken, zie hieronder.

Wanneer naar de dierenarts als je hond niet goed kan poepen?

WANNEER BELLEN

Maak je je zorgen als je hond niet kan poepen? Dan mag je natuurlijk altijd je dierenarts bellen. Bel je dierenarts of spoedkliniek sowieso in één of meer van de volgende situaties:

  • Je hond kan niet poepen en geeft over;
  • Je hond is ziek en sloom;
  • Je hond heeft koorts;
  • Je hond heeft buikpijn;
  • Je hond heeft pijn bij het poepen;
  • Je hond heeft veel aandrang maar poepen lukt niet;
  • Je hond heeft een bult of wond bij de anus;
  • Je hond verliest bloed uit de anus;
  • Je hond heeft (misschien) een voorwerp opgegeten.

Mail of deel dit artikel:

Deze informatie is met zorg gemaakt maar kan het contact met je dierenarts niet vervangen. Je dierenarts staat voor je klaar bij persoonlijke vragen en zorgt ervoor dat je huisdier de juiste behandeling krijgt bij klachten.

WIL JE MEER LEREN OVER DE GEZONDHEID VAN JE HOND?